Un val de praf saharian lovește România. Zonele cele mai expuse
Meteorologii afirmă că o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marţi, deplasându-se apoi către Marea Neagră şi Ucraina. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie.
”În perioada 16 aprilie ora 12 – 18 aprilie ora 00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marţi (16 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele în care va ploua”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.
Potrivit sursei citate, în noaptea de miercuri spre joi, masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre Marea Neagră şi Ucraina.
Este al treilea nor de praf saharian din ultima lună
Este al treilea val de praf saharian din ultima lună. Fenomenul aduce concentrații foarte mari de PM10. Aceste particule sunt periculoase pentru sănătate, deoarece rețin mult mai mult dioxidul de carbon și particulele de praf în aerul pe care îl respirăm.
Sursa menționată notează că fenomenul este legat de faptul că în ultima perioadă am avut vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru luna aprilie.
Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral
Amintim că Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral. Deșertul din Africa eliberează între 60 şi 200 de milioane de tone pe an.
Particulele mari cad rapid înapoi pe pământ. Totuși, cele mai mici pot fi transportate la mii de kilometri depărtare. Astfel, ele ajung în întreaga Europă.
Praful saharian este responsabil și de apusurile care au colorat cerul în culori de roșu sau portocaliu. Serviciul meteorologic european Copernicus a subliniat că producția de energie a fost afectată în ultimele zile. Randamentul panourilor solare a fost afectat din cauza fenomenului.
„Deși nu este neobișnuit ca dârele de praf saharian să ajungă în Europa, a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade în ultimii ani, care ar putea fi atribuită schimbărilor în modelele de circulație atmosferică”, a spus un specialist.