Italia, prima ţară din Europa care a fost afectată de pandemia de coronavirus în primăvara acestui an, a depăşit luni pragul de 50.000 de decese asociate maladiei COVID-19, potrivit unui bilanţ al autorităţilor sanitare italiene, informează AFP şi Reuters.
Italia a raportat luni 630 de decese suplimentare înregistrate în ultimele 24 de ore, ridicând la 50.453 numărul total al persoanelor decedate din cauza acestei boli. Din totalul victimelor, 15.000 au fost raportate după data de 1 septembrie. Autorităţile italiene au raportat peste 1,4 milioane de cazuri pozitive.
Al şaselea stat cu cel puţin 50.000 de decese
Potrivit Reuters, 22.930 de cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore, în scădere faţă de numărul de 28.337 anunţat în ziua precedentă. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 148.945 de teste, în timp ce numărul testelor din ziua precedentă a fost de 188.747.
Vârful deceselor într-o singură zi datează din 27 martie (969 de decese), când întreaga ţară se afla în carantină.
Cu o populaţie de aproximativ 60 de milioane de locuitori, Italia a devenit cel de-al şaselea stat din lume care anunţă cel puţin 50.000 de decese, după Statele Unite, Brazilia, India, Mexic şi Marea Britanie, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii de la AFP.
Italia este în prezent împărţită în mai multe zone în funcţie de situaţia epidemiologică locală, iar în funcţie de gravitatea situaţiei acele zone au primit culorile roşu, portocaliu şi galben.
Una dintre cele mai îmbătrânite populaţii din lume
Deşi restricţiile adoptate după sezonul estival – interdicţii de deplasare pe timpul nopţii, închiderea anticipată a barurilor şi a restaurantelor, închiderea sălilor de sport şi a muzeelor – par să fi început să dea rezultate, ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a lansat un avertisment weekendul trecut: „Ar fi o eroare gravă să lăsăm garda jos”.
Italia plăteşte totodată preţul demografiei sale, având una dintre cele mai îmbătrânite populaţii din lume, şi al carenţelor din sistemul său de sănătate, în special în sudul ţării.
Potrivit Eurostat, Italia are cea mai ridicată vârstă medie a populaţiei naţionale din întreaga Uniune Europeană – 46,3 ani (conform statisticilor din 2018) -, în timp ce vârsta medie din cele 28 de state membre este de 43,1 ani.
Presiune puternică pe secțiile ATI
Presiunea pusă pe secţiile de terapie intensivă rămâne una puternică după trecerea primului val al pandemiei, în pofida creşterii numărului de paturi, întrucât spitalele italiene se confruntă cu o lipsă de personal calificat.
Potrivit celor mai recente cifre anunţate duminică de Ministerul Sănătăţii, în Italia se află 34.279 de persoane bolnave de COVID-19 care sunt spitalizate (+234 în ultimele 24 de ore), dintre care 3.801 de pacienţi sunt internaţi la terapie intensivă (+43 în ultimele 24 de ore).
Conform Reuters, regiunea Lombardia, în care se află şi oraşul Milano, a rămas regiunea cel mai grav afectată din Italia, cu 5.289 de cazuri confirmate luni. Regiunea învecinată Veneto, care are o populaţie mult mai mică, a raportat luni alte 2.540 de cazuri.