Frans Timmermans , vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat că abuzul în serviciu nu este permis. De asemenea, el a mai spus vineri, 31 martie, că așteaptă să vadă forma finală votată de către Senatul României în urmă cu două zile.

Totuși, spune el, are încredere în președintele social-democrat Marcel Ciolacu, subliniind că ceea ce se întâmplă acum nu se aseamănă deloc cu situația din 2017. Amintim că la acel moment a fost dată Ordonanța 13, cea care a fost aspru criticată de oficialul european.

”Foarte clar, nu este absolut acelaşi lucru. Să fim foarte clari în această privinţă. Marcel Ciolacu şi partidul sunt dedicaţi foarte mult statului de drept. Mi-au lămurit acest lucru de multe ori, nu doar în cuvinte, văd ce se întâmplă în guvern. Şi această problemă specifică nu este în etapele finale ale soluţiei. Aşa că personal aş aştepta până când voi vedea ce rezultă la final şi până atunci mă abţin să-mi exprim opinia. Dar este clar că nu operăm în acelaşi mod ca la momentul respectiv (n.r. vremea Ordonanţei 13). Acesta este acum, în mod clar, un partid dedicat valorilor europene, angajat în respectarea statului de drept, şi să vedem ce rezultă de aici, şi apoi putem avea o judecată finală”, a declarat oficialul european în cadrul unui interviu pentru Digi 24.

Abuzul în serviciu nu este permis

Frans Timmermans a mai spus că ”abuzul de serviciu este abuz în serviciu şi, ca atare, nu este permis. Şi aceasta este, cred, o normă europeană asupra căreia toată lumea poate fi de acord”.

De asemenea, el a mai precizat că trebuie așteptată forma finală înainte de a judeca dacă este sau nu în conformitate cu normele europene.

”Să aşteptăm să vedem ce rezultă din această situaţie până la urmă şi apoi putem judeca dacă acest lucru este în conformitate cu normele europene, da sau nu? Ceea ce am auzit, ce mi s-a spus în această dimineaţă în discuţiile pe care le-am avut îmi dă încredere că rezultatul nu ar încălca normele europene. Dar să aşteptăm şi să vedem”, spune vicepreședintele Comisiei Europene, care s-a aflat într-o vizită la București în cursul zilei de vineri, 31 aprilie.

Pragul pentru abuzul în serviciu a fost votat săptămâna aceasta de către Senat

În ședința de plen de miercuri, senatorii au votat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal și a altor acte normative. Acest proiect de lege a fost inițiat de Guvern la sfârșitul anului 2022 și a inclus un amendament propus de comisia juridică pentru introducerea unui prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Cu toate acestea, această propunere a fost întâmpinată cu critici și comparată cu controversata Ordonanță 13 din epoca Dragnea, care a stârnit ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justiției a comentat subiectul, declarând că în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția nu există nicio referire specifică la un prag valoric economic sau financiar pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Ca urmare, aceștia și-au anunțat susținerea pentru un prag de 9.000 de lei, pe care vor încuraja Camera Deputaților să îl adopte.

Miercuri seară, liderul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a anunțat că partidul va susține pragul de 9.000 de lei propus de Ministerul Justiției pentru infracțiunea de abuz în serviciu. De asemenea, el l-a desemnat pe vicepreședintele PNL Gabriel Andronache să susțină acest amendament în Parlament. La fel, și liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a făcut un anunț de susținere a pragului de 9.000 de lei.