Se modifică pragul pentru deducerea integrală a cheltuielilor cu achiziţiile de bunuri

Astfel, antreprenorii vor avea posibilitatea de a achiziționa echipamente de calitate superioară, precum laptopuri, telefoane sau imprimante, beneficiind de o deducere mai simplă în contabilitate. Inițiatorii proiectului legislativ au subliniat că pragul actual nu a fost actualizat de peste 12 ani, perioadă în care prețurile au crescut semnificativ.

”Ca antreprenor, trebuie ca orice bun pe care îl cumperi să fie sub suma de 2.500 lei pentru a-l putea deduce integral în contabilitate în anul în curs. Este un prag stabilit în anul 2013. Or, în ultimii 12 ani, preţul unei imprimante, al unui laptop sau telefon a crescut puternic, doar pentru a da câteva exemple”, a declarat deputata USR Oana Murariu, iniţiatoarea proiectului.

Deputatul USR Claudiu Năsui atrage atenția asupra faptului că actualul prag reprezintă o barieră inutilă pentru antreprenori, care ar putea fi eliminată cu o decizie politică adecvată. El subliniază că, prin propunerea legislativă, acest plafon nu va mai depinde de hotărârile Guvernului, care a rămas ani la rând indiferent la dificultățile mediului de afaceri, ci va fi reglementat printr-o formulă clară și ajustabilă periodic. Inițiativa este descrisă drept o măsură logică, simplă, menită să aducă stabilitate și predictibilitate pentru întreprinzători.

”O povară inutilă pentru antreprenori şi uşor de înlăturat, dacă există voinţă politică pentru asta. Prin legea propusă, scoatem acest prag din pixul Guvernului, care ani de zile rămâne nepăsător în faţa problemelor cu care se confruntă antreprenorii, şi îl mutăm într-o regulă clară care se ajustează periodic. O măsură de bun-simţ, simplă, care oferă stabilitate şi previzibilitate mediului de afaceri”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.

Propunerea legislativă a USR introduce un nou mecanism de stabilire a valorii minime pentru amortizarea unui bun, care va fi actualizată anual prin aplicarea unui coeficient de 1.5 la salariul minim brut pe economie (stabilit la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie 2025). Astfel, bunurile cu o valoare sub acest prag vor putea fi contabilizate direct ca cheltuieli curente, reducând birocrația, simplificând procesul de înregistrare și eliminând obligația calculării amortizării și gestionării acestora în registrul activelor fixe.