Marcel Ciolacu spune NU unei noi scăderi a pragului pentru microîntreprinderi
Este decizia la care Marcel Ciolacu se opune. A spus-o clar miercuri, 3 aprilie, adăugând că va purta negocieri cu cei de la Comisia Europeană pe acest subiect.
Vorbim despre scăderea pragului la microîntreprinderi. Șeful Guvernului a subliniat că nu este de acord cu o nouă scădere a acestui prag. Tocmai din acest motiv, Marcel Ciolacu promite că va purta o „discuție aplicată” cu reprezentanții Comisiei Europene. El reamintește că pragul pentru microîntreprinderi a fost deja scăzut anul trecut.
Prim-ministrul spune că discuțiile vor fi similare cu cele din 2023, atunci când s-a discutat despre deficit. Ciolacu nu a ratat ocazia de a-i critica pe cei din USR și pe fostul premier Florin Cîțu.
Jalonul pe care aceștia l-au introdus în PNRR, pe când se aflau la guvernare, „este un coşmar”, este de părere premierul României.
„Voi avea o discuţie aplicată cu cei de la Comisia Europeană pentru că nu sunt de acord cu o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi.
Vom negocia aşa cum am făcut-o şi anul trecut cu deficitul. Acel jalon din PNRR pus de USR şi Cîţu este un coşmar”, a declarat premierul Ciolacu, într-o emisiune la DCNews TV.
E nevoie totuși de negocieri cu Comisia Europeană, înainte să se ajungă la o soluție finală
Despre acest subiect vorbea, în urmă cu câteva zile, și ministrul Adrian Câciu.
Șeful de la Investiţii şi Proiecte Europene a precizat, pe 27 martie, că se poartă în continuare negocieri cu Comisia Europeană pe tema scăderii pragului pentru microîntreprinderi.
Din punctul său de vedere însă, România si-a îndeplinit jalonul impus în PNRR. Ȋn prezent, plafonul este stabilit la 500.000 de euro și așa se negociază. Rezultatul final va fi însă anunțat abia după închiderea negocierilor cu Comisia Europeană.
„Se va negocia în continuare. România şi-a îndeplinit jalonul. Îl considerăm în continuare îndeplinit. Suntem în discuţii tehnice în continuare. Nu există acest plafon pe care îl invocă undeva în PNRR.
A fost prinsă o aluzie la acest tip de abordare cu TVA cu plafonul de TVA de cei care au scris la un moment dat PNRR, în fundamentarea pe care au avut-o, dar România a luat, zic eu, destule măsuri pe microîntreprinderi”, spunea Adrian Câciu acum o săptămână.
Comisia Europeană este de părere că impozitarea microîntreprinderilor din România este prea lejeră.
Problema și mai mare este că, în cazul în care nu se ajunge la un acord, țara noastră riscă să piardă 500 de milioane de euro. Ar fi vorba despre neîndeplinirea jalonului 206, explica Marcel Ciolacu acum câteva zile.
Jalonul 206 implică revizuirea Codului Fiscal din România. Noua lege va modifica Codul fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispoziţiilor speciale începe în T1 2023 şi este finalizată până în T4 2024, indică documentul.