Așadar, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va decide luni, 16 septembrie, dacă trebuie implementate limite pentru șoferi, în ceea ce privește consumul de substanțe psihoactive la volan.

ÎCCJ trebuie să vină cu o decizie importantă pentru șoferi

Interpretarea ÎCCJ va determina modul în care sunt tratate în instanțe cazurile de conducere sub influența substanțelor psihoactive. Totodată, vor fi influențate și eventuale schimbări legislative pe această temă.

Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, a oferit mai multe explicații. Potrivit specialistului, miza deciziei Înaltei Curți este dacă vor incriminate toate cantitățile, de orice fel. Este vorba atât despre „tratamente medicale, medicamente banale sau consum vechi”

„Miza deciziei Înaltei Curți va fi dacă incriminăm, practic, orice cantitate, de orice fel de substanță în sânge, fie că vorbim de tratamente medicale, de medicamente banale sau consum vechi, sau nu facem asta”, a declarat Vlad Zaha pentru Digi24.

masini soferi trafic
SURSA FOTO: Dreamstime

Codul penal prevede pedepse cu închisoare de la 1 la 5 ani

Potrivit Codului penal din România, conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Totuși, sintagma „sub influența” a ridicat mai multe semne de întrebare rândul cetățenilor, specialiștilor în drept și al experților criminologi. Situația a devenit și mai tensionată după ce Poliția Rutieră a început să testeze șoferii în trafic.

Amintim că Guvernul a adoptat, în vara aceasta, o Ordonanță de Urgență care a atras mai multe critici din partea oamenilor. Potrivit acesteia, șoferii care refuză testarea sau ies pozitiv la alcool sau substanțe psihoactive au automat permisul reținut.

Trebuie menționat că documentul este restituit dacă nu primesc rezultatele analizelor în termen de 72 de ore de la recoltare.

Mai mult, Înalta Curte a transmis în urmă cu trei ani că este suficient să fie depistată o urmă de substanță în corp. În astfel de cazuri, poate fi stabilit că persoana ar fi „sub influență”, potrivit autorității.

„Odată consumată, orice substanţă cu efect psihoactiv afectează sistemul nervos central într-o măsură incompatibilă cu desfăşurarea în siguranţă a unor activităţi care prezintă un grad ridicat de risc pentru sănătatea persoanelor, cum este, printre altele, şi cazul conducerii unui vehicul pe drumurile publice”, este interpretarea ÎCCJ.