Muzeul Naţional al Petrolului, înfiinţat în anul 1959, unic în România şi subordonat, în prezent, OMV Petrom, ar putea deveni secţie a unui alt muzeu din Prahova, un acord de principiu fiind adoptat, miercuri, de consilierii judeţeni.
Consilieri judeţeni au adoptat un proiect prin care se aprobă, de principiu, organizarea, în cadrul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, a unei secţii muzeale de istoria mineralelor şi a extracţiei acestora în judeţul Prahova prin reorganizarea secţiei Muzeului Sării şi transferul Muzeului Naţional al Petrolului, deţinut în prezent de OMV Petrom.
"Având în vedere că în municipiul Ploieşti funcţionează Muzeul Naţional al Petrolului, singurul muzeu petrolier din România şi printre puţinele muzee de profil din lume, înfiinţarea sa fiind o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţara noastră, precum şi importanţa majoră a industriei petroliere pentru judeţul Prahova, se consideră oportun organizarea în cadrul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a unei secţii muzeale privind istoria mineralelor şi a extracţiei acestor", se arată în raportul de specialitate.
Astfel, transferul Muzeului Petrolului către Muzeul de Ştiinţele Naturii se va face prin trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului Prahova a opt bunuri de tezaur, precum şi prin preluarea de la OMV Petrom a celorlalte exponate aflate la Muzeului Petrolului.
"Discuţiile, deocamdată, se desfăşoară în principiu, s-a hotărât că vor rămâne exponatele tot acolo, chiar dacă clădirea va fi retrocedată. Un număr de ani se va rămâne acolo. (…) Era muzeu în subordinea acelei societăţi comerciale, care nu îl mai poate deţine deoarece nu au în structura lor o astfel de instituţie. El trece deocamdată în subordinea Muzeului de Ştiinţele Naturii care cuprinde şi bogăţiile subsolului, dar se prevede pe viitor realizarea unui muzeu care să aducă în atenţia tuturor aceste metode de extracţie folosite pentru aducerea la suprafaţă", a declarat directorul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, Emilia Iancu
AGERPRES