Prăjitură cu mere și firimituri reinterpretată

Spre deosebire de prăjiturile tradiționale cu mere, cum ar fi tortul irlandez cu mere și prăjitura cu strat de cidru de mere, textura prăjiturii franțuzești cu mere și firimituri este o combinație delicioasă între plăcintă cu mere și tartă. Iar toppingul de pesmet este moale, untos și la fel de gros ca prăjitura în sine.

Este o prajitură simplă, de obicei aromată cu rom, și are o textură mai cremoasă decât alte prăjituri cu mere. Ca toate deliciile franțuzești, conține mult unt, care îi conferă un gust special.

În loc de rom, această prăjitură este aromată cu extract de vanilie și migdale.
La fel ca o prăjitură tradițională cu mere, conține mai multe mere decât credeți că va reține aluatul. Spre deosebire de o prăjitură tradițională cu mere, franțuzească, merele se gătesc înainte de a le arunca în aluat.

Asta amplifiică aroma merelor și reduce conținutul de apă, astfel încât să obțineți o prăjitură bogată, cremoasă.

Spre deosebire de prăjitura franțuzească cu mere, această variantă include un topping gros, untos.

Iată rețeta pe care o propune site-ul Batter & Dough.

Pentru prăjitura cu mere, veți avea nevoie de:

Cuișoare măcinate
Coajă de portocală rasă fin, de la o portocală medie
Unt
2 kilograme și jumătate de mere, indiferent de soi
Zahăr granulat
Sare
Făină universală
Praf de copt
Ouă
Extract de vanilie și migdale

Iată de ce ai nevoie pentru toppingul cu firimituri:

Unt
Zahăr granulat
Scorțișoară
Sare
Făină

Metodă de preparare

Rumeniți untul: puneți puțin unt într-o tigaie și lăsați-l să se încingă până se rumenește, aproximativ 5 minute

Puneți coaja de portocală și cuișoarele măcinate într-un castron mic, apoi turnați-le peste unt și lăsați până devin ușor maronii

Un pas foarte important: nu clătiți și nu ștergeți tigaia! O vei folosi pentru a găti merele, iar untul rămas în tigaie va împiedica să se lipească.

Gătiți merele

Curățați și tăiați merele în bucăți mici, apoi aruncați-le în tigaia cu unt împreună cu puțin zahăr și sare.

Căliți-le bine până când merele încep să se rumenească, aproximativ 15 minute.

Întindeți merele pe o farfurie și băgați-le la frigider.

Este important ca merele să se răcească înainte de a le amesteca în aluat!

Faceți toppingul de pesmet

Adăugați puțin zahăr brun, zahăr granulat, scorțișoară și sare într-un castron și amestecați pentru a se combina. Se amestecă puțin unt topit.

Folosiți o lingură de lemn pentru a amesteca ingredientele pentru toppingul pesmet.

Adăugați și amestecați până se încorporează. Acoperiți vasul și lăsați-l deoparte în timp ce pregătiți aluatul.

Pregătiți aluatul

Turnați făina, puțină sare și praful de copt într-un castron mic și amestecați cu un tel pentru a se combina.

Adăugați ouăle, extractul de vanilie, extractul de migdale (dacă se folosește) și niște zahăr granulat într-un castron mare. Bateți amestecul cu un tel până se omogenizează bine.

Turnați încet untul, amestecând pe măsură ce-l adăugați.

Adăugați merele în aluat, amestecând suficient de mult pentru a le încorpora.

Acoperiți aluatul cu toppingul de pesmet și strângeți-l, astfel încât să aveți bucăți mari. Acum poate fi băgat la cuptor.

Datorită stratului gros de topping cu firimituri, poate fi dificil să știi când este copt.

Când e gata, partea de sus a tortului va apărea „aranjată”.

Dacă introduceți o scobitoare în centrul prăjiturii și o scoateți, scobitoarea va fi umedă și poate avea firimituri lipite de ea, dar nu va avea aluat de prăjitură crud .

Lăsați tava să se răcească aproximativ 30 de minute înainte de a scoate prăjitura.

Cand prăjitura s-a răcit, presărați deasupra zahar pudră!