Concluzii șoc al unui studiu efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă. Aceștia au descoperit prezența superbacteriilor chiar și după tratarea cu dezinfectant utilizat în cantităţile recomandate: ”este îngrijorător faptul că alte bacterii devin rezistente la biocide.”
Halatele utilizate în spitale conţin superbacterii chiar şi după ce sunt tratate cu dezinfectant utilizat în cantităţile recomandate, conform concluziilor unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat vineri de Press Association.
O echipă de oameni de ştiinţă a testat halate de unică folosinţă, fabricate din polipropilenă şi utilizate de obicei în sălile de operaţii, care fuseseră infectate cu trei tulpini diferite de Clostridium difficile (C. diff.). Halatele au fost apoi tratate timp de zece minute cu dezinfectat conţinând 1.000 de părţi pe milion de clor – cantitatea şi intervalul de timp recomandate de Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială din Marea Britanie.
Sporii din toate tulpinile de C diff. s-au menţinut pe halate în ciuda dezinfectării, iar numărul acestora nu a scăzut. Astfel, superbacteriile se puteau transfera ulterior pe alte obiecte şi suprafeţe, au indicat cercetătorii.
„C. diff. este o superbacterie şi este foarte important ca spitalele să stopeze răspândirea ei”, a atras atenţia doctor Tina Joshi de la Universitatea din Plymouth.
„Acest studiu demonstrează faptul că şi atunci când credem că un obiect a fost curăţat în mod corespunzător, acest lucru nu este neapărat adevărat – 1.000 de părţi pe milion de clor pur şi simplu nu sunt suficiente pentru că după dezinfectare bacteria a supravieţuit şi s-a înmulţit. Pe lângă eventuala creştere a concentraţiei de biocid, studiul subliniază importanţa practicilor de igienă corespunzătoare. Halatele nu trebuie purtate în afara zonelor izolate deoarece lucrarea noastră a demonstrat că sporii de C diff. aderă cu succes la suprafeţe clinice şi se pot transfera uşor, provocând infecţii pacienţilor”, a precizat Joshi.
„Într-o epocă în care infecţiile devin rezistente la antibiotice este îngrijorător faptul că alte bacterii devin rezistente la (substanţe) biocide. Astfel, cel mai bun lucru ce poate fi făcut este să ne asigurăm că procedurile pentru controlul infecţiei sunt solide şi standardizate”, a adăugat cercetătoarea.
Studiul, realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Plymouth şi Universitatea din Cardiff, a fost publicat vineri în jurnalul Applied and Environmental Microbiology.