Investiţiile străine directe s-au cifrat în aprilie la numai 21 milioane euro, aproape la cel mai mic nivel din istorie şi similar cu cel din ianuarie (23 milioane euro), ceea ce complică întrucâtva finanţarea deficitului de cont curent.
Noroc cu lunile februarie şi martie, când investiţiile s-au cifrat la 230 milioane euro, respectiv 172 milioane euro.
Astfel, pe primele patru luni, investiţiile străine directe au ajuns la 446 milioane euro, în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (490 milioane euro).
Un nivel atât de scăzut al investiţiilor străine nu s-a înregistrat niciodată de când BNR le evidenţiază în comunicatul Balanţei de Plăţi (2005-2006).
Chiar şi faţă de primele patru luni din 2005 (1 miliard euro), investiţiile din acest an sunt de peste două ori mai mici.
Coborând până la un asemenea nivel, investiţiile străine au ajuns să acopere doar 36,3% din deficitul de cont curent, care s-a lărgit la 1,23 miliarde euro după primele patru luni din acest an.
Situaţia balanţei de plăţi, din punctul de vedere al finanţării deficitului extern s-a degradat substanţial în luna aprilie. Spre comparaţie. Pe primele trei luni, investiţiile străine (425 milioane euro) acopereau 78,1% din deficitul de cont curent (544 milioane euro).
Pe fondul tensiunilor de pe pieţele financiare, investitorii sunt destul de rezervaţi pentru a demara noi proiecte şi pentru a finanţa pe cele existente, existând pericolul reducerii expunerii.
În acest fel, fără reluarea intrării de investiţii străine, România poate deveni vulnerabilă din nou prin canalul deficitului de cont curent, care în general reprezintă o datorie în valută pe termen scurt.