Publicația NationalInterest încearcă să ofere câteva răspunsuri. În primul rând, are dolarul un rival serios care poate înlocui moneda internațională de rezervă a lumii? Apoi, se poate spune că dolarul va cădea în cazul în care bula de pe piața globală a activelor și creditelor ar exploda? Răspunsurile la aceste întrebări sugerează că America este departe de a experimenta o criză a dolarului.
Semnale de prăbușire a dolarului?
Pesimiștii susțin că slăbirea politicii economice a SUA în urma pandemiei este un semnal al prăbușirii dolarului. Niciodată, pe timp de pace, Statele Unite nu au avut un deficit bugetar aproape la fel de mare sau un nivel de datorie publică aproape la fel de mare ca și acum. De asemenea, niciodată, Rezerva Federală SUA nu a menținut ratele dobânzilor atât de scăzute și niciodată nu a crescut bilanțul atât de rapid ca în prezent.
La fel de îngrijorător e faptul că sunt perspective mici că va exista o schimbare în politica economică a SUA. Administrația Biden intenționează să asigure adoptarea unui alt pachet masiv de stimulare bugetară. În același timp, Rezerva Federală dă asigurări, pentru viitorul nedeterminat, că intenționează să mențină ratele dobânzilor la niveluri record de mici și să își crească bilanțul.
În același timp, ratele foarte scăzute ale dobânzii din SUA nu oferă investitorilor străini o rentabilitate suficientă pentru a deține dolarul. Scepticii consideră că această combinație a unui deficit extern mai mare și a lipsei de stimulente pentru străini pentru a-și menține încrederea în dolari riscă să provoace o criză a monedei americane.
Celelalte monede majore se confruntă cu probleme la fel de grave
Cei care cred asta uită însă că, pentru ca dolarul SUA să se deprecieze, trebuie să se deprecieze față de celelalte monede majore ale lumii. Iar în prezent, se pare că acele valute sunt afectate de probleme la fel de grave, dacă nu chiar mai grave, decât cele care tulbură dolarul SUA.
Problemele cu care se confruntă în prezent Euro sunt edificatoare. Europa nu doar că se confruntă cu o recesiune economică mai profundă decât a SUA și are rate de dobândă semnificativ negative. Europa pare și să se afle în pragul unei noi crize a datoriilor din zona euro, care ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru euro.
Următoarea criză din zona euro ar putea fi centrată pe Italia
Este însă și mai alarmant faptul că următoarea criză a datoriilor suverane din zona euro va fi probabil centrată pe Italia. Niciodată Italia nu a avut un deficit bugetar mai mare sau un raport mai mare între datoria publică și PIB decât are astăzi.
De asemenea, nici Japonia nici China, ale căror monede nu au fost utilizate până acum pe scară largă ca valute de rezervă, nu pot fi o amenințare reală pentru dolar. Japonia are în prezent finanțe publice pe lângă care cele din SUA par echilibrate. Iar China se află în prezent în mijlocul unei bule de credit de proporții epice.
Asta nu înseamnă că americanii nu ar trebui să fie preocupați de starea abisală a finanțelor publice ale SUA. Deficite bugetare mari și creșterea rapidă a nivelului datoriilor amenință să pună o povară grea asupra generațiilor viitoare. Iar cea mai mare îngrijorare nu trebuie să fie riscul unei crize a dolarului, ci direcția bulversantă a finanțelor publice ale țării.