„Sunt motive care ar face să fim primiți, pur și simplu pentru că alte țări care sunt în Schengen au aceleași probleme sau chiar probleme mai mari. Nu-mi place dubla măsură și trebuie să o taxăm. Dar alții au intrat înainte, când nu existau problemele astea și noi suntem acum la rând. Grecia a alunecat în urma României la libertatea presei, a alunecat în urma României la independența judiciară și nu e de mirare. În urmă cu câțiva ani, premierul Tzipras îl numea pe sfătuitorul său direct la Curtea supremă. (…) Dar grecii nu se duc niciodată la Bruxelles. Și mulți greci m-au criticat și mi-au spus: «Voi sunteți bine intenționați. Trebuie prezentat un front. Și-așa occidentalii nu ne văd bine. Trebuie prezentat un front unit la Bruxelles și ce probleme aveți vi le rezolvați acasă, nu veniți să le vărsați aici pentru că veți descoperi că nu mai poți să construiești la loc cana pe care ai spart-o.» Care este imaginea noastră.”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi la podcastul România lui Cristache.
„Suntem identificați ca o sursă de țigani. Deci noi suntem țiganii și există reticențe în a ne da drumul. Noi oricum venim, Schengenul nu face nicio diferență. Asta este numai în mintea celor de extremă dreaptă din Europa că dacă ne primești în Schengen se schimbă ceva. Și la ora asta, cerșetorii și criminalii noștri s-au mutat acolo, d-aia cred că e atât de liniște în România.”, a completat politologul.
De ce nu ne vrea Olanda?!
„Eu am avut de-a face cu guvernul olandez de aproape, este un guvern absolut impersonal. Impecabil de necorupt, impecabil de meritocratic, impecabil de bazat pe dovezi, probabil că se strâng cele mai multe dovezi din toate domeniile, înainte de a se lua o decizie. Olanda este țara pe modelul căreia s-a creat modelul democrației pe care îl numim în știința politică democrație consensuală. Asta înseamnă că ei au guverne de coaliție întotdeauna și că deciziile mari se iau printr-un consens.”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi.