Prea mult turism strică. Palma de Mallorca nu mai face față numărului mare de turiști

Spania

Spania SURSĂ FOTO: Dreamstime

Palma de Mallorca nu mai face față numărului mare de turiști, astfel că spaniolii au ieșit în stradă, într-o amplă mișcare de protest împotriva supraturismului.

Palma de Mallorca „nu este de vânzare”

Mii de persoane au protestat sâmbătă în Palma de Mallorca împotriva supraturismului, care, deși reprezintă o sursă importantă de venituri pentru arhipelagul Baleare, creează dificultăți majore pentru rezidenți în ceea ce privește accesul la locuințe, relatează AFP.

Sub sloganul „Mallorca nu este de vânzare”, manifestanții au mărșăluit prin centrul orașului Palma de Mallorca.

Organizatorii protestului au subliniat în special problema costului ridicat al locuințelor pe această insulă mediteraneană, care are o populație de sub un milion de locuitori, costuri amplificate de turismul de masă.

Este vorba despre zeci de milioane de turiști anual

Spania, a doua cea mai vizitată destinație turistică din lume după Franța, a primit 85 de milioane de turiști străini în 2023, conform statisticilor oficiale. Dintre aceștia, 14,4 milioane au ajuns în Insulele Baleare, a doua cea mai vizitată regiune din Spania.

Protestul a avut loc la două zile după prăbușirea, joi, a unui bar-restaurant situat pe faleza din Palma de Mallorca, incident în care au murit doi tineri turiști germani, un senegalez și o angajată spaniolă.

Arhipelagul Baleare este extrem de popular printre turiștii germani, britanici și olandezi.

Din Insulele Baleare până în Insulele Canare și din Barcelona până la Malaga, mișcările împotriva supraturismului cresc în intensitate în Spania.

Printre nemulțumirile exprimate de rezidenți se numără presiunea asupra pieței imobiliare, creșterea numărului de locuințe închiriate în scop turistic, ceea ce a dus la relocarea unor locuitori din centrele orașelor, precum și problemele legate de poluare fonică și de mediu.