Economia mondiala se apropie de momentul de recuperare, a afirmat ieri in timpul unei conferinte de presa Jean-Claude Trichet, reprezentantul celor mai mari 10 banci centrale mondiale.
De la inceputul crizei si pana acum, presedintele Bancii Centrale Europene si-a format un adevarat „discurs de criza”, discurs in care nu uita niciodata sa aminteasca de „lipsa de incredere” care se afla la originea crizei si care a contribuit enorm la propagarea acesteia.
In discursul tinut ieri cu ocazia reuniunii bitrimestriale a G10, Jean-Claude Trichet a aratat ca „institutiile de importanta sistemica” trebuie scoase din starea de neincredere, iar acest lucru implica un angajament masiv din partea autoritatilor si guvernelor.
Acesta a precizat ca lipsa de incredere si pesimismul sunt exact ceea ce impiedica intreg sistemul economic si financiar sa revina la normal.
Trichet a adaugat ca este important ca bancile centrale sa se asigure de faptul ca nu exista lipsa de lichiditati.
In Romania, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat de curand ca noi nu confruntam cu o lipsa de lichiditati. „Rog media, ca de data aceasta, daca cineva mai spune ca e lipsa de lichiditate, sa nu mai creada”, a spus Isarescu in cadrul unei conferinte de presa tinuta la inceputul acestei luni.
Exista insa voci care afirma ca exista totusi mult prea mult optimism. Este cazul lui Warren Buffet care a declarat ieri ca abia peste 5 ani de zile lucrurile vor reveni la normal.
Tot asa, un aspru „combatant” al optimismului este si Arkady Dvorkovich, consilierul economic al presedintelui rus Dmitri Medvedev, care a spus tot ieri ca „multi cred ca intr-o jumatate de an sau mai mult ne vom intoarce la un trai usor. Noi credem ca nu ne vom mai putea intoarce la o astfel de situatie”.