Precedentul Gripa Spaniolă. Atunci, ca și acum, a existat controlul informațiilor

În loc să calmeze zvonurile și răspândirea unor teze false despre pandemie, controlul strict al informațiilor a avut, din păcate, efectul opus. În timpul pandemiei, modelul unei piețe de idei în care argumente puternice demontează teoriile false s-a dovedit un eșec, scrie publicația NationalInterest.

Teoriile false privind Covid-19 și modul în care se răspândește, tot felul de conspirații și terapii așa-zis ineficiente s-au răspândit cu viteza pandemiei, scrie NationalInterest.

Deși guvernul federal a fost el însuși sursa unor dezinformări și a confuziei generalizate, mai ales în timpul administrației Trump, unii progresiști ​cred că cel mai eficient mod de a lupta împotriva unei pandemii ar fi altul. Și anume, stabilirea, de către Washington, a unei linii centrale de mesaje, bazată pe gândirea experților autentici. Cu această linie de mesaje, toate celelalte instituții ale societății civile, de la mass-media la grupuri profesionale, ar trebui să se alinieze.

Important de amintit: chiar în aceste zile, membrii Comitetului pentru Energie și Comerț al Senatului presează Facebook, Google și Twitter pentru a face mai mult în vederea eliminării dezinformării privind vaccinurile. Problema este că, în trecut, când guvernele au vrut să dețină controlul asupra dezbaterilor legate de pandemii, nu au făcut decât să înrăutățească lucrurile.

Iar America are o astfel de experiență, amintește NI. Este vorba de pandemia de gripă din 1918 (Gripa Spaniolă) din timpul mandatului lui Woodrow Wilson.

John M. Barry, autorul cărții „Marea Gripă”, explica, acest lucru, în 2009: ”Guvernul SUA a folosit aceeași strategie pentru discuțiile despre boală pe care o folosise și ​​pentru a disemina știrile de război. Esența acestei strategii a fost descrisă de arhitectul său principal, scriitorul Arthur Bullard: ”Controlează informația. Contează foarte puțin dacă este adevărat sau fals”.

Un alt arhitect al strategiei i-a trimis lui Wilson o notă în care spunea că majoritatea cetățenilor ”au mintea nedezvoltată”, așa că recomand că „autodeterminarea” trebuie să fie subordonată „ordinii” și „prosperității”. A doua zi, Wilson a emis un ordin executiv pentru a controla întreaga strategia de comunicare a guvernului în timpul războiului.

Iar când valul pandemic a lovit Statele Unite în septembrie 1918, Wilson nu a ieșit să spună nimic, în timp ce oficiali publici se mulțumeau să dea asigurări. Chirurgul Rupert Blue spunea că „nu există niciun motiv de alarmă dacă se respectă măsurile de precauția”.

„Este treaba noastră să nu băgăm frica în oameni. Îngrijorarea ucide mai mult decât boala”, afirma un alt expert din sănătate. Din păcate, strategia de comunicare, aceea de a controla informația, a fost regula, și nu excepția. Oficialii și ziarele din toată țara fie au mințit, fie au tăcut, scrie John Berry în cartea sa.

Concluzia poate fi că minciuna și încercarea de a ascunde informații se răsfrâng asupra credibilității autorităților. Iar oamenii pot ajunge să fie ușor manipulați de orice zvon sau informație eronată.