„Gândim fiecare pas posibil pentru revenirea a normalitate pentru relaxarea măsurilor, sigur că pentru fiecare relaxarea unei măsuri gândim cu mare atenţie ce risc epidemiologic există în cazul renunţării la fiecare măsură restrictivă şi doar după o evaluare foarte serioasă vom face paşii de revenire spre normalitate”, a spus şeful Guvernului într-un interviu la TVR 1.

Acesta a arătat că măsurile de relaxare vor fi luare gradual şi îi va avea în vedere pe toţi cetăţenii români indiferent de vârsta lor. ”Mai exact, această relaxare îi priveşte şi pe părinţii şi bunicii noştri”, a afirmat Orban.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/560844507888687/

El a cerut populaţiei să urmărească doar comunicările oficiale ale autorităţilor şi să nu ţină cont de ”opiniile personale care sunt exprimate de diverşi actori publici”. „Din păcate toate aceste informaţii prezentate public într-un mod manipulatoriu au generat extrem de multă teamă şi suferinţă în rândul părinţilor şi bunicilor noştri”, a spus Orban.

Şeful Guvernului a mărturisit că a fost sunat de vârstnici care l-au rugat să nu fie băgaţi în spaţii de carantină, Orban acuzând ”lipsa totală de responsabilitate” pe cei care fac propuneri în acest sens. Ludovic Orban a precizat că măsurile de relaxare a restricţiilor vor fi luate ”atunci când vom fi convinşi că riscul de răspândire este minim”.

Rafila: mi se pare total nepotrivit intervalul 11-13 pentru persoanele vârstnice

Referitor la acest subiect, şi preşedintele Societăţii de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a declarat la Digi24 că intervalul orar folosit acum de persoanele peste 65 de ani ar putea fi modificat odată cu încălzirea vremii.

„Sunt recomandări pe care le dă OMS pentru activitatea fizică a copiilor. Ar trebui să aibă în fiecare zi o activitate fizică individuală, o activitate fizică pentru persoanele vârstnice, în casă sau în afară și să ne gândim și la alte elemente care să facă acceptabilitatea măsurilor de distanțare care se vor menține încă o perioadă de timp.

Trebuie să suplimentăm la orele de vârf mijloacele de transport, nu să le reducem. Mi se pare total nepotrivit intervalul 11-13 pentru persoanele vârstnice, odată cu venirea căldurii. Aș alege mai degrabă primele ore ale zilei sau seara”, a mai precizat președintele Societății Române de Microbiologie.