Mai exact, Tom Fitzpatrick, unul din specialiștii de top pe analiză tehnică ai Citi, estimează că prețul metalului galben ar putea atinge 3.500 dolari/uncia!
„Noi credem că suntem din nou în situația îîn care aurul este o opțiune printre valutele tari și ne așteptăm ca tendința actuală de creștere să accelereze în continuare. Credem că în următorii ani vom vedea prețul aurului în jur de 3.500 dolari”, spune Fitzpatrick.
Analiza sa se bazează pe similaritatea cu evoluții din trecut ale cotației aurului, cum ar fi recuperarea puternică din perioada 1974-1976. Mai exact, el spune că recent prețul aurului a ajuns să se situeze cu 14% sub “media mobilă pe 55 de luni” (un indicator apreciat în analiza tehnică), exact cum s-a întâmplat în 1976, când aurul a crescut puternic din zona minimelor.
De asemenea, Fitzpatrick sugerează că prețul argintului ar putea crește puternic, peste 100 dolari uncia, mergând pe paritatea aur/argint, care a picat aproape de 30.
Totuși, aceasta nu e opinia oficială a Citi. Potrivit Bloomberg, analistul pe metale al Citi David Wilson este mult mai prudent cu prețurile țintă pe fiecare an, cu 1.150 dolari în 2013, 1.145 dolari în 2014 și 1.1250 dolari în 2015.
Când aurul fluctua înjurul a 1.600 dolari/uncie, chiar urcând spre 1.700 sau coborând spre 1.500, cei mai mulți analiști îl vedeau mergând spre 2.000 dolari/uncie, în vreme ce marele investitor Jim Rogers prezicea că aurul va atinge un minim de 1.200 dolari și nimeni nu îl credea. Realitatea ne-a arătat că doar Jim Rogers a avut dreptate, aurul atingând acum câteva luni un minim de 1.200 dolari.
Pe fondul războiului izbucnit recent în Siria, aurului a recuperat până în jur de 1.400 dolari/uncie și această creștere bruscă alimentează avansarea celor mai optimiste estimări. Rămâne de văzut dacă aurul va trece măcar de 2.000 dolari.
Predicție-ȘOC pentru prețul aurului. Întrece orice așteptare
1 septembrie 2013, 22:49
Ultima modificare în 2 septembrie 2013, 01:49
De-a lungul istoriei, aurul a luat mințile multor semeni, fie că s-au avântat în căutarea lui, fie că au fost vrăjiți de stralucirea lui, fie că au pariat nebunește pe valoarea acestuia. În ultimii ani însă, febra i-a cuprins pe mulți analiști și investitori, care s-au întrecut în estimări care de care mai șocante. Singurul care până acum a avansat o predicție-șoc și ea s-a împlinit este Jim Rogers. Acum, când aurul a prins ceva putere odată cu războiul din Siria, un analist al Citi Group a îndrăznit să avanseze o estimare care întrece și cele mai fanteziste așteptări.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Moneda naţională s-a apreciat în faţa principalelor valute
- Leul suferă din nou: Cursul crește semnificativ, peste 4,45 lei
- PARADOX. Guvernul vrea să introducă ACCIZE PENTRU PERSOANELE FIZICE
- Moneda naţională pierde uşor teren în raport cu euro, dar evoluează cel mai bine din regiune
- Producătorii de energie eoliană vor cheltui aproape 3 miliarde de dolari pe asigurări
- Leul a pierdut la referinţa BNR tot câştigul din prima parte a zilei de pe interbancar
- Leul s-a apreciat în raport cu dolarul american
- Analiștii Financiari: Politica BNR va genera aprecierea leului în 2013 și 2014
- Legalitatea Bitcoin, recunoscută în premieră de justiţia americană
- Leul înregistrează singura apreciere din regiune: Cursul euro coboară sub 4,42 lei pe interbancar