Astfel, cele mai noi amenințări informatice sunt folosite fie pentru a accesa de la distanță calculatorul infectat, cum este cazul Backdoor.Hupigon.KG, cu 1,37% din numărul total de infecții înregistrate în România, sau pentru a colecta date personale despre utilizatori așa cum face Gen: Adware.Solimba.1.
În ceea ce privește amenințările ce obișnuiau să facă ravagii în calculatoare, se remarcă o scădere a celor care afectează sistemele de operare mai vechi, ceea ce indică trecerea utilizatorilor în special la Windows 7.
“Cât privește spamul, în ultima jumătate a anului, cantitatea s-a micșorat, ca urmare a tranziției către spamul pe rețelele sociale. Cu toate acestea, volumul de spam cu atașamente extrem de periculoase a crescut considerabil,” a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.
Pe rețelele sociale cele mai de succes campanii au fost cele care promit acces la statistici pe care Facebook nu le oferă, cum ar fi numărul de vizualizari de profil sau de imagini. Pe locul doi în topul amenințărilor de pe Facebook se află un scam arhi-cunoscut, care tentează utilizatorii cu personalizarea culorilor rețelei sociale pentru a-i trimite către site-uri cu sondaje sau pentru a-i forța să instaleze toolbaruri periculoase.
Anul 2013 va aduce noi pericole ce vor schimba mediul informatic actual. Astfel, afacerile cu software periculos vor trece la un nou nivel de internaționalizare. Virușii moderni vin traduși în mai multe limbi, pentru a acoperi zone geografice mari și pentru a atrage mai ușor utilizatorii.
’’În acest moment există câteva tipuri de amenințări de tip ransomware care folosesc această tehnică și ne așteptăm ca acestea să devină frecvente pe parcursul anului viitor’’, mai spune Cătălin Coșoi.
Întrucât virtualizarea devine următoarea tendință majoră ce va fi adoptată de milioane de clienți de peste tot din lume, atacatorii vor încerca să găsească modalități noi de a compromite serverele și mașinile virtuale. Și de vreme ce Windows 7 a depășit în sfârșit Windows XP ca și cotă de piață, peisajul amenințărilor informatice a suferit schimbări semnificative. Cel mai probabil amenințările ce au la bază Autorun vor dispărea în ultimul trimestru al anului viitor. Locul lor va fi luat de adware generic, dar intruziv și de infecții persistente bazate pe rootkit-uri precum ZeroAccess. Lansarea Windows 8 se va reflecta cel mai probabil în adoptarea tehnologiei UEFI, un înlocuitor al BIOS, care există pe piață de ani de zile, dar care nu a reușit să prindă avânt până acum. Deoarece din ce în ce mai multe PC-uri și laptopuri sunt concepute pe plăci de bază UEFI, atacatorii își vor îndrepta cel mai probabil atenția asupra acestui mediu mult mai permisiv decât învechitul BIOS. Windows 8 va fi însă o țintă în sine. Pe parcursul lui 2013, se estimează că Windows 8 va depăși Windows Vista ca și cotă de piață, iar hackerii vor vâna vulnerabilitățile platformei, la nivel de browser sau de kernel – componenta centrală a sistemului de operare.