Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat vineri că ”există o foarte mare probabilitate” ca Ministerul Justiţiei să propună o nouă Lege ANI, dar că este mai simplu să treci o cămilă prin urechile acului decât să elaborezi o Lege ANI care ”să împace” atât CCR cât şi Comisia Europeană.

”Noi reflectăm asupra datelor problemei, în urma deciziei CCR. Nu este o problemă simplă, este foarte dificilă, trebuie să recunosc. Atât de dificilă încât mă gîndesc că este mai uşor să treci o cămilă prin urechile unui ac decât să faci acum o Lege ANI care să împace şi decizia CCR şi decizia Comisiei Europene. Dar orice problemă are o soluţie, deci o căutăm”, a declarat Predoiu.

Întrebat dacă există posibilitatea să fie elaborată o nouă Lege ANI, ministrul a răspuns afirmativ. ”Există chiar o foarte mare posibilitate, să avem o nouă Lege. În urmă cu mai multe săptămâni eu chiar am propus un cod de integritate care să grupeze toate aceste acte normative. Nu este deloc simplu, sunt trei legi principale care se ocupă de domeniul acesta, al conflictului de interese, de transparenţa şi modul de dobândire a averilor, controlul averilor, incompatibilităţi, dar mai există şi legi care, sectorial, se ocupă de procesele de integritate. În total sunt în jur de zece legi care influenţă pe domeniu”, a spus ministrul Justiţiei.

Predoiu a adăugat că luni vor avea loc consultări cu premierul Emil Boc pe tema soluţiei asupra Legii ANI.
Premierul Emil Boc a anunţat, în urmă cu două zile, că i-a cerut ministrului Justiţiei să-i prezinte, până la sfârşitul săptămânii, un punct de vedere referitor la modul în care Guvernul se poate implica în rezolvarea problemei ANI. Anunţul a fost făcut la finalul şedinţei de Guvern la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, şi unde s-a discutat despre ultimul raport al CE, care critică modificarea statutului Agenţiei Naţionale de Integritate.

Băsescu a cerut, cu acea ocazie, ca prevederile celor ”trei-patru legi” care reglementează activitatea ANI să fie cuprinse într-un singur act normativ.