Moţiunea simplă împotriva lui Cătălin Predoiu, respinsă

Camera Deputaților a respins miercuri moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Dezbaterea inițiată de 56 de deputați aparținând AUR și POT nu a reușit să strângă suficiente voturi pentru a trece, fiind respinsă cu 161 de voturi împotrivă și doar 138 în favoare.

În urma deliberărilor din plen, Grupul parlamentar S.O.S România a anunțat că a sprijinit inițiativa, susținând astfel demersul opoziției împotriva lui Predoiu. Cu toate acestea, majoritatea deputaților s-au poziționat împotriva moțiunii, menținând astfel stabilitatea în conducerea Ministerului Justiției.

Cătălin Predoiu
SURSA FOTO: Dreamstime

Acuzații grave la adresa lui Cătălin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a confruntat miercuri cu acuzaţii dure în cadrul unei moţiuni simple dezbătute în plenul Camerei Deputaţilor. Criticii săi l-au acuzat de abuz de putere, susţinând că ar fi orchestrat dosare penale şi ar fi transformat Poliţia Română într-un instrument politic.

”Citind moţiunea dumneavoastră înşirată pe cele şase pagini, ea poate fi rezumată la două acuzaţii şi trei motivaţii.  Cele două acuzaţii sunt, în esenţă, următoarele: Că am orchestrat dosare penale şi am transformat Poliţia Română în poliţie politică. Se scrie textual acest lucru. Voi ajunge imediat şi la motivaţiile pe care le invocaţi, care constau în trei declaraţii pe care le citaţi de denumiri şi probe. Dar să lămurim încă un aspect prealabil. Dacă aţi fi avut curiozitatea să citiţi cu atenţie Codul de procedură penală, legea privind organizarea poliţiei judiciare, ordonanţele de organizare a Ministerului Afacerilor Interne şi toate procedurile de lucru ale Poliţiei Române. Dacă aţi fi făcut acest efort de verificare, aţi fi constatat că nicăieri în Codul de procedură penală, în Legea de organizare a poliţiei judiciare, în ordonanţele de organizare a Ministerului Afacerilor Interne sau în procedurile de lucru ale Poliţiei Române, nu veţi găsi nicio atribuţie operativă a ministrului afacerilor interne”, a spus ministrul de Interne în plen.

Răspunsul lui Predoiu nu a întârziat să apară, acesta respingând ferm orice acuzaţie. El a calificat afirmaţiile aduse împotriva sa drept absurde şi nefondate din punct de vedere legal. Ministrul a explicat că legislaţia actuală nu conferă titularului portofoliului de Interne atribuţii operative care să permită astfel de ingerinţe în activitatea poliţiei sau a organelor judiciare.

”Susţinerea dvs, că ministrul Afacerilor Interne a orchestrat şi a dispus măsuri abuzive de percheziţie, de verificări de anchetă, de fabricarea de dosare penale este pe cât de stupidă, pe atât de absurdă.  În orice caz, este nefundamentată din punct de vedere al prevederilor legale în vigoare şi nu este dovedită de nici un fapt sau act pe care subsemnatul să-l fi comis”, a precizat Predoiu.

”Sunt lucruri care nu au nicio legătură. Este foarte dificil să răspunzi unei absurdităţi.  Am mai avut aici moţiuni, cu colegii de la USR, am stat o oră de vorbă, am avut ce discuta.  Dar e foarte greu să răspunzi unui lucru absurd, aşa cum este greu să răspunzi dacă eşti un om care are anumite repere, unor strigăte din bancă, pentru că nu poţi să faci la fel la rândul tău”, a subliniat Predoiu.

Cătălin Predoiu, critic la adresa Anamariei Gavrilă

Pe parcursul discursului său, Predoiu a ironizat poziţia liderei POT, Anamaria Gavrilă, sugerându-i să aprofundeze textele legislative şi să consulte Dicţionarul explicativ al limbii române înainte de a lansa acuzaţii. El a contestat modul în care declaraţiile sale anterioare au fost interpretate, susţinând că opoziţia i-a distorsionat afirmaţiile pentru a le folosi împotriva sa.

”Lumea pentru dumneavoastră e mică, de aceea spuneţi că e întreagă.  Doamnă Gavrilă, deschideţi-vă puţin orizontul. Citiţi Codul de procedură penală, citiţi legile de organizare a Poliţiei, de organizare a Ministerului de Interne. Cercetaţi aceste legi, aplecaţi-vă asupra lor, mă adresez dumneavoastră în primul rând”.

”Aţi mai invocat încă o declaraţie pe care am făcut-o, şi aţi spus tot în legătură cu caracterul de poliţie politică, în care am spus că noi încă tratăm democratic adversarii noştri politici. Şi aţi tras concluzia, evident greşită, că este o ameninţare. N-aţi citit Dicţionarul explicativ al limbii române. Încă, înseamnă în continuare, vă rog să-l consultaţi. Deci, încă o dată, dacă veţi face un efort, nu e totuşi foarte greu să citiţi înainte să strigaţi. Citiţi, informaţi-vă!  Citiţi Dicţionarul explicativ al limbii române, citiţi codurile de procedură penală şi Codul penal, citiţi legi, faceţi un efort, munciţi puţin, extindeţi-vă puţin domeniul de cunoaştere şi după aceea puteţi să ţipaţi”, i-a mai spus Predoiu preşedintei POT.

”Deocamdată nu faceţi decât să proiectaţi în aer curenţi în forme de cuvinte, dar n-au sens. Înţelegeţi? Eu vă înţeleg şi dumneavoastră neputinţa, pentru că nu primiţi un răspuns. Nu aveţi cum. Veniţi cu argumente logice şi veţi primi un răspuns”, a mai arătat el.

”Faptul că dumneavoastră vă gândiţi că un ministru de Interne poate să comande, să facă, să dreagă, să dea telefoane, asta arată un anumit fel de a gândi din partea dumneavoastră, dar nu este al meu”, a subliniat ministrul de Interne.

Prioritățile ministrului de Interne

Ministrul a reiterat priorităţile mandatului său, printre care combaterea traficului de droguri, migraţia ilegală şi consolidarea securităţii naţionale. El a evidenţiat progresele realizate, menţionând destructurarea a peste 300 de grupări de crimă organizată în ultimii doi ani şi suplimentarea efectivelor poliţieneşti implicate în lupta împotriva drogurilor.

”Încă din Parlament, de la audiere pentru funcţia de ministru, am spus textual şi vă rog să fiu verificat. Avem o problemă cu drogurile în România şi trebuie să relansăm acest efort, altfel vom pierde lupta. Dumneavoastră aţi mistificat tot ce am spus, transformând într-o declaraţie de abandon a acestei lupte. Mă întrebaţi ce am făcut? Uitaţi ce am făcut: am suplimentat cu sute de poziţii unităţile de poliţie care se ocupă de combaterea drogurilor şi a crimei organizate” a menţionat Predoiu.

Predoiu a concluzionat că atacurile la adresa sa nu sunt doar nefondate, ci şi o ofensă la adresa eforturilor depuse de mii de poliţişti şi jandarmi care luptă zilnic pentru siguranţa cetăţenilor. Ministrul a transmis un mesaj ferm criticilor săi: argumentele trebuie bazate pe fapte şi realităţi legale, nu pe speculaţii politice.

”Sunt 300 de grupuri de crimă organizată, mai puţin în piaţă.  Da, intră altele, normal că intră, pentru că este un efort continuu de combatere. Este un fenomen care se regenerează, este un fenomen internaţional. Aceste statistici sunt legate de cantităţile de droguri confiscată şi de grupări de crimă organizată desfiinţată, legate de toate măsurile care s-au luat, sunt confirmate şi de statistici, şi de rapoarte internaţionale, şi de poziţii ale unor parteneri străini.  Deci nu sunt lucruri pe care le spun eu de aici, sunt lucruri muncite. Şi prin modul în care dumneavoastră trataţi aceste rezultate, nu mă jigniţi pe mine, nu aveţi cum. Nici măcar pe colegii mei, îi jigniţi, pe toţi cei care muncesc jigniţi 10 000 de poliţişti, jandarmi. Pe ei jigniţi. Şi ei ştiu acest lucru”, a declarat Cătălin Predoiu.