În timp ce o supernovă reprezintă moartea explozivă a unei stele masive, „nova” se referă la explozia bruscă și scurtă a rămășițelor unei stele, cunoscută sub denumirea de ”pitică albă”.

Când o „pitică albă” explodează, își crește luminozitatea de zece mii de ori. Chiar și cu ochiul liber, ne putem bucura de acest spectacol pe cer, de la milioane de mile distanță, scrie Cnet.

Într-un eveniment ”nova”, o stea pitică albă trage material solar dintr-o „gigantă roșie”, din apropiere.

Acea erupție este o „nova”

Când căldura și presiunea devin prea mari, rezultatul este o explozie termonucleară. Asta face ca pitica albă să pară mai strălucitoare pe cer, dar nu se dezintegrează și, odată ce explozia se risipește, steaua revine la luminozitatea inițială. Acea erupție masivă este o „nova”.

Nova poate fi văzută cu ochiul liber, mai mult de o săptămână după ce evenimentul are loc. În acea perioadă, pare că o nouă stea s-a născut pe cer. Potrivit NASA, explozia ar putea avea loc oricând, ziua sau noaptea, de acum, până în septembrie, deși oamenii de știință spun că poate dura mai mult.

Ultimul eveniment de acest gen din sistemul stelar a avut loc în 1946

Spectacolul de lumini cosmice este T Coronae Borealis, cunoscut sub numele de Blaze Star sau T CrB. Este un sistem stelar binar format dintr-o pitică albă și o gigantă roșie străveche, aflate la aproximativ 3.000 de ani lumină distanță de Pământ, în Coroana de Nord a Căii Lactee.

Face parte din constelația Corona Borealis, care are forma literei C, și este distinctă pe cer, în principal în lunile de vară.

Ce este o „pitică albă”

O pitică albă este ceea ce rămâne dintr-o stea de dimensiunile Soarelui nostru, după ce aceasta și-a epuizat tot combustibilul. Ea reprezintă ultimul stadiu observabil din evoluția unei stele de masă mică sau medie. În comparație cu Soarele, o pitică albă prezintă o masă similară de carbon și oxigen, deși steaua are dimensiuni mult mai mici – asemănătoare Pământului, potrivit Universității de Stat din New Mexico.

Giganta roșie îmbătrânită este o stea pe moarte, care aruncă material în spațiu. Atracția gravitațională masivă a piticii albe transportă materialul ejectat din giganta roșie.

Odată ce pitica albă a acumulat suficient material, căldura crește atât de mult încât provoacă o reacție termonucleară. Acea explozie se numește ”nova”.

Ultima nova din acest sistem stelar a avut loc în 1946. Este un ciclu care are loc constant, de când a fost descoperit pentru prima dată, cu mai bine de 800 de ani în urmă.

Un eveniment care are loc o dată în viață

„Este un eveniment care are loc o dată în viață, care va stârni interesul astronomilor, oferind tinerilor un eveniment cosmic, pe care îl pot observa singuri, pot pune întrebări și pot colecta date”, a spus dr. Rebekah. Hounsell, cercetător asistent la Centrul de Zboruri Spațiale Godard al NASA.

NASA spune că cel mai simplu mod de a găsi Corona Borealis este să găsești Vega și Arcturus, cele mai strălucitoare două stele din emisfera nordică. (Aplicațiile Skygazing pentru telefon ar putea ajuta). De acolo, puteți să trasați o linie imaginară între cele două. Corona Borealis este chiar la mijloc.

Când va avea loc „nova”?

Nimeni nu știe sigur. Astronomii și oamenii de știință știu doar că nova urmează să erupă în orice moment. Cei mai mulți sunt de acord că evenimentul ar trebui să aibă loc înainte de septembrie, deși ar putea dura mai mult.

Întrucât nova ar putea apărea în orice moment, NASA se bazează și pe astronomii pasionați pentru a anunța când va avea loc nova.

„Folosind rețelele sociale și e-mailul, observatorii vor trimite alerte instantanee”, a spus dr. Elizabeth Hayes, șeful Laboratorului de fizică a astroparticulelor de la NASA Goddard. „Contăm din nou pe acea interacțiune a comunității globale cu T CrB”, a subliniat ea.

Astronomii vor observa nova folosind Telescopul Spațial Hubble și Observatorul Swift Neil.

Detectarea din timp a evenimentului poate ajuta NASA să colecteze mai multe date, pentru a înțelege mai bine mecanica acestuia.

„Vom observa evenimentul nova la apogeul său și prin declinul său, pe măsură ce energia exploziei se estompează”, a spus Hounsell.