Sute de soldaţi şi poliţişti, vehicule blindate şi maşini de război transportând rachete au fost comasate joi în apropierea frontierei cu Columbia pentru manevre la ordinul preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro. Acesta a anunţat încă de pe 9 ianuarie aceste exerciţii de amploare, preconizate să aibă loc sâmbătă şi duminică, în mai multe zone din Venezuela, în special la Tachira, un stat din vestul Venezuelei la frontiera cu Columbia.
Motivul exerciţiilor militare
Preşedintele chavist indicase că aceste manevre ar putea avea loc în cel puţin cinci oraşe venezuelene: Caracas, Maracay, Valencia, Barquisimeto şi Maracaibo pentru a pregăti apărarea lor în faţa potenţialei ‘agresiuni’ din partea SUA.
Maduro lansase atunci un apel ‘de a fi pregătiţi’ pentru a ‘sparge dinţii imperialismului’ în caz de agresiune împotriva Venezuelei, într-o aluzie la SUA. Regimul de la Caracas are relaţii tensionate cu Washingtonul, care doreşte în mod deschis căderea preşedintelui Maduro. SUA au fost primele care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido în calitate de preşedinte interimar şi au sugerat de mai multe ori posibilitatea unei intervenţii militare împotriva puterii lui Maduro, scrie Agerpres.
Guaido, care tocmai s-a întors în Venezuela după un turneu internaţional, a fost recunoscut ca preşedinte interimar al Venezuelei de aproape 60 de ţări. Pregătirile pentru manevrele din apropierea frontierei columbiene, care au început joi, sunt conduse de Freddy Bernal, unul dintre liderii regimului de la Caracas. Bernal, important responsabil al Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV), aflat la putere, a cerut participanţilor să se pregătească să facă faţă unei ‘ameninţări permanente şi insolente’ din partea preşedintelui american Donald Trump.
Cu toate acestea, el a subliniat că Venezuela nu doreşte un război cu SUA. ‘Ar fi o nebunie, ar fi o sinucidere să vrei o confruntare cu o putere de asemenea dimensiuni’, a recunoscut acesta. ‘Ce am cerut întotdeauna SUA? Respect’, a adăugat Bernal.
Sute de mii de oameni implicaţi
Venezuela numără aproximativ 360.000 de militari şi circa 3,7 milioane de miliţieni, potrivit cifrelor oficiale. Maduro convoacă cu regularitate manevre pentru a proteja suveranitatea ţării în faţa a ceea ce el consideră drept ‘planuri intervenţioniste’ ale SUA şi aliaţilor lor regionali, precum Columbia. În cadrul ultimului exerciţiu de acest gen, armata şi miliţiile au fost mobilizate în apropierea frontierei cu Columbia în perioada 10 – 28 septembrie 2019.