Armata germană (Bundeswehr) a desfășurat vineri, 18 octombrie, la Berlin, un exercițiu militar în ceea ce privește apărarea cu arme nucleare, alături de țările partenere ale alianței militare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

În timpul exercițiului militar secret numit „Steadfast Noon” forțele armate ale țărilor membre ale NATO au practicat „desfășurarea de avioane de vânătoare, care ar putea fi echipate cu arme nucleare în caz de război”.

Cu toate acestea, avioanele de vânătoare nu ar fi echipate cu bombe nucleare pentru zborurile din timpul exercițiului militar.

Potrivit fotografiilor publicate pe Internet, alături de avioanele germane din acest an, aeronave de luptă din Italia participă, printre altele, la manevre. Au pornit de la aerodromul militar Volkel din Olanda, unde la fel ca în Buchel, ar trebui depozitate armele nucleare americane.

Mai multe avioane de vânătoare Tornado ale Bundeswehr-ului german staționate la baza aeriană din Buechel, în statul federal german Renania-Palatinat, ar participa la exercițiul militar. Manevrele Steadfast Noon desfățurate în mod regulat ar include instruirea modului de transportare în siguranță a armelor nucleare de la „zonele de depozitare subterane la aeronave și montarea lor sub avioane de luptă”.

Deși Germania nu deține arme nucleare, avioanele sale de luptă ar putea fi echipate cu arme nucleare în sfera de aplicare a conceptului de „distribuire nucleară” a NATO.

Bundeswehr participă la exercițiu cu avionul Tornados din Tactical Air Force Squadron 33. Avioanele de luptă sunt staționate pe baza aeriană Buchel din Eifel, unde, conform informațiilor neconfirmate oficial, sunt depozitate arme nucleare tactice americane de tip B61.

În cea mai publicație Notebook Nuclear, Hans Kristensen, directorul proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință din America (FAS), estimase că 20 de focoase nucleare din Statele Unite erau încă stocate la baza aeriană Buechel. Guvernul german nu a furnizat până în prezent o confirmare oficială despre armele nucleare străine din țară. Se pare că, alte arme nucleare americane vor fi depozitate în Italia, Belgia, Turcia și Olanda.

La început, nu existau informații despre scenariul exercițiului. Totuși, expertul în arme nucleare, Hans Kristensen, a subliniat că manevra va avea loc la scurt timp după sosirea bombardierelor americane B-52 în Anglia. Aceasta nu va fi considerată o coincidență, cel puțin de către Rusia, a declarat șeful „Proiectului de informații nucleare” al Federației Oamenilor de Știință din America (FAS) .

Forțele americane au anulat un mesaj cu privire la sosirea aeronavei în Gloucestershire, Marea Britanie, spunând: „Opozanții sunt atenți: bombardierii sunt înapoi și gata de plecare”.

Sub numele „Grom”, în germană Donner, armata rusă testează în prezent sisteme de rachete explozive. Un nou sistem rusesc de arme a stârnit în Europa temerile de mult uitate în ceea ce privește un posibil război nuclear.

 Pericol de război sporit semnificativ

Odată cu dizolvarea Tratatului INF ce avea în vedere renunțarea la sistemele cu rază medie bazate pe arme nucleare terestre, pericolul unui război armat nuclear a crescut semnificativ. SUA au dizolvat acordul, în vară, cu sprijinul partenerilor NATO, inclusiv Germania, deoarece au presupus că Rusia au folosit de ani de zile un sistem de rază medie, numit 9M729. Moscova a respins acest lucru.

SUA lucrează deja la un nou sistem mobil de rază medie pe teren, care ar fi fost ilegal pe vremea Tratatului INF. Conform planificării actuale, se intenționează transportarea unor focoase convenționale – adică non-atomice. În timpul vizitei sale la Moscova, ministrul de externe Heiko Maas (SPD) a apărat testul american făcut pe rachetele de croazieră interzis de INF.