Europa se pregătește de război! UE a scos Tunetul

UE Uniunea Europeana steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Europa se pregătește de război! UE a scos ”Tunetul”. Este vorba de o navă de război. Un portelicopter amfibiu, lung de 199 de metri, lat de 32 de metri.

UE va începe primul exercițiu militar live

UE va începe primul exercițiu militar live. Va avea loc în octombrie, în largul coastei sudice a Spaniei. ”Tonnerre” (Tunetul) este un portelicopter amfibiu al Franței. Va fi un element-cheie în cadrul exercițiului militar live.

Nava este lungă de 199 de metri, lată de 32 de metri, are săli de sport, o brutărie, rachete, mitraliere, nave de debarcare, elicoptere și tancuri. Poate transporta elicoptere, vehicule blindate, tancuri și trupe. Ambarcațiunile de debarcare pot transporta oameni și vehicule militare la țărm.

Conform Politico, în scenariul de antrenament, trupele militare trebuie să asalteze o plajă pentru a salva guvernul unui aliat fictiv, numit Seglia.

”Portavioanele amfibii pentru elicoptere sunt nucleul proiecției de putere a Franței, adică abilitatea de a proiecta capacități militare pe teritoriul inamic sau pe teritoriul aliat confruntat cu un inamic. Tonnerre poate fi desfășurată pe tot spectrul, de la intensitate mică la intensitate mare.

Motto-ul navei este <<Si vis pacem, para Tonnerre>>, un joc de cuvinte după faimosul adagiu latin <<Si vis pacem, para bellum>>, adică, <<Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război>>”, a declarat căpitanul navei, Adrien Schaar, pentru Politico.

SURSA FOTO: Politico.eu
SURSA FOTO: Politico.eu

Tonnerre se află coasta mediteraneană a Franței

Din 2007, Tonnerre este în serviciu. Este staționat în Toulon, pe coasta mediteraneană a Franței. Face parte din Clasa Mistral, construită de francezi în urmă cu 20 și ceva de ani. Au fost utilizate pentru o gamă largă de operațiuni militare.

De exemplu, s-au folosit pentru evacuarea cetățenilor europeni din Orientul Mijlociu în timpul războiului dintre Israel și Hezbollah din 2006. S-au folosit și pentru a susține intervenția militară a Franței în Mali în 2013. Participă și la la misiunile NATO și la eforturile de menținere a păcii ale ONU.

Până acum, au fost construite cinci nave. Franța operează trei nave de acest gen: Tonnerre, Mistral și Dixmude.

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, le-a vândut inițial Rusiei. Dar după ce a fost anexată Peninsula Crimeea la Rusia în 2014, a devenit imposibil din punct de vedere politic să livreze Sevastopol și Vladivostok.

François Hollande a anulat comanda. Astfel, Franța a fost nevoită să ramburseze Rusiei 950 de milioane de euro. Ulterior, Franța a vândut navele Egiptului. Întregul proces i-a costat pe contribuabilii francezi 409 milioane de euro.