Această problemă este una esenţială în condiţiile în care aproape 75% dintre europeni trăiesc în mediul urban şi numărul lor urmează să crească în următorii ani, a precizat agenţia cu sediul la Copenhaga.
Rolul cheie în economie pe care oraşele îl au în calitate de huburi industriale şi în domeniul serviciilor a fost un alt aspect menţionat pentru nevoia adaptării lor la schimbările climatice.
Multe oraşe din Europa se află în zone de câmpie inundabile, iar solurile lor sunt acoperite cu beton sau asfalt, făcându-le vulnerabile la viituri.
Zone predispuse la incendii
Zonele pe care se află construcţii se află şi ele în apropiere de zone predispuse la incendii sau alunecări de teren, se arată în raportul AEM, denumit „Adaptarea urbană în Europa”.
Oraşele din sud-estul Europei au fost proiectate să se confrunte cu cea mai mare creştere a frecvenţei valurilor de căldură din cauza schimbărilor climatice. Cu toate acestea, oraşele au cele mai mici suprafeţe acoperite de spaţii verzi, conform raportului.
Totodată, valurile de căldură provoacă un număr de decese mai mare decât oricare alte dezastre naturale, se precizează în raport. Aşadar, este necesară o adaptare a locuinţelor, precum şi a spitalelor şi şcolilor la temperaturi ridicate.
Parcurile şi alte spaţii verzi din oraşe pot asigura temperaturi mai scăzute în timpul valurilor de căldură, precum şi absorbţia unei anumite cantităţi de precipitaţii a căror frecvenţă se preconizează că va creşte în multe părţi ale Europei.