Despre unele dintre acestea, cum ar fi resursele de apă dulce, s-a tot vorbit în ultimii ani. Dar alte resurse, care nu vor mai fi disponibile, conturează tot mai mult o imagine sumbră a ceea ce ne așteaptă, potrivit Fortune.
Apa, agricultura și aerul
Dacă eforturile de conservare nu se intensifică semnificativ, majoritatea rezervelor globale de apă dulce ar putea fi epuizate până în 2040, potrivit raportului Bank of America. Fosforul, care este folosit pentru fertilizare în agricultura modernă, ar putea înregistra, de asemenea, o scădere a aprovizionării chiar din 2030, afectând aprovizionarea globală cu alimente.
De asemenea, se așteaptă ca aerul respirabil și calitatea mediului să devină o resursă tot mai rară. Raportul estimează că poluarea aerului ucide chiar acum mai mulți oameni în întreaga lume decât SIDA, malaria, diabetul sau tuberculoza, în timp ce gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor ucide peste un milion de oameni anual.
Metale, deșeuri și putere de procesare
Pe măsură ce cererea crește la niveluri record pentru ”pământuri rare” utilizate în tehnologie, de la panouri solare până la smartphone-uri, aceste provizii se epuizează și ele în principal pentru că infrastructura de reciclare a dispozitivelor electronice nu este încă pusă la punct.
„Generăm aproximativ 50 de milioane de tone de deșeuri electronice în fiecare an. Este echivalentul aruncării a peste o mie de laptopuri în fiecare secundă”, se arată în raport.
Deficit de semiconductoare la nivel global
Cererea de metale rare ar putea crește de șase ori până în 2040, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Aceste componente sunt esențiale pentru o tranziție către energia regenerabilă. Raportul BofA prezice că vom avea nevoie să alimentam peste 1 trilion de dispozitive electronice până în 2035, ceea ce ar putea crea un alt deficit de semiconductoare la nivel mondial.
Capitalul uman
Dacă în ceea ce privește problemele legate de deficitul de apă și minerale au existat avertismente în ultimii ani, noul raport evidențiază un alt domeniu important al deficitului de resurse, despre care s-a vorbit mai puțin: capitalul uman.
„Am atins deja vârful cu numărul bunicilor care depășesc numărul nepoților în întreaga lume”, afirmă raportul care amintește rate scăzute record ale natalității în SUA și China. Populațiile mai în vârstă vor pune sub presiune pe sistemele de îngrijire a sănătății și vor face, probabil, ca serviciile de sănătate să fie tot mai mai rare.
Timp și abilități
Unele dintre cele mai interesante părți ale cercetării nu se referă la bunurile fizice, ci la modul în care timpul, durata de atenție și eficiența oamenilor ar putea deveni o raritate. Pe măsură ce lumea virtuală devine tot mai captivantă prin tehnologiile emergente, raportul anticipează că timpul și eficiența oamenilor ar putea atinge niveluri din ce în ce mai scăzute. Raportul estimează că un miliard de oameni vor trebui recalificați până în 2030 din cauza perturbărilor tehnologice. De asemenea, în următoarele decenii, deficitul de competențe va costa omenirea 8,5 trilioane de dolari, mai mult decât PIB-ul actual al Germaniei și Japoniei.