Pe de altă parte, diverse acțiuni și criptomonede au înregistrat o creștere incredibilă, numeroase active atingând noi maxime istorice. Tendința a fost extrem de vizibilă în ceea ce privește sectorul tehnologiei și boom-ul inteligenței artificiale (AI).

Această situație aparent paradoxală, de teamă extremă și lăcomie extremă, a generat dezbateri aprinse despre inteligența artificială, care constituie o bulă majoră. Iar cea mai mare parte a dezbaterii a vizat modul și motivul pentru care această bulă ar putea exploda, scrie Finbold.

Piața de valori dă semne de avertizare ale unei prăbușiri iminente 

Totul a început când unul din cei mai cunoscuți lideri tehnologici de pe Wall Street, Dan Ives, a declarat, la începutul lunii, că avântul tehnologiei actuale seamănă mai mult cu boom-ul Dot-com din 1995, decât cu criza ulterioară. 

Imediat a venit replica unui alt strateg proeminent, Paul Dietrich, care a avut o reacție diametral opusă.

La jumătatea anului 2024, piața de valori din SUA dă semne de avertizare ale unei prăbușiri iminente, a avertizat Dietrich. 

De exemplu, raportul preț-câștig (P/E) al indicelui de referință S&P 500 se află la maxime, de mai multe decenii, iar randamentul dividendelor a atins minime istorice.

Expertul a mai comentat că investitorii sunt prea entuziasmați și imprudent de optimiști cu privire la perspectivele ca FED să reducă efectiv ratele dobânzilor în viitorul apropiat. 

De ce prăbușirea va fi mai gravă decât în ​​2008

Dietrich consideră că boom-ul ciclului a fost lăsat să persiste mult mai mult decât se obișnuia, datorită combinației unor factori, inclusiv perioada de un deceniu cu rate ale dobânzilor extrem de scăzute și cheltuieli, împrumuturi și tipărire a banilor întreprinse de guvernul SUA.

În paralel, datoria în creștere, care a devenit cu 7 trilioane de dolari mai mare decât PIB-ul SUA până la sfârșitul anului 2023, a fost un subiect de controversă ani la rând. Iar FMI consideră politica financiară actuală a SUA ca fiind, în cel mai bun caz, nesustenabilă.

Dietrich crede că rezultatul final al factorilor evidențiați mai sus va fi o prăbușire de o severitate nemaivăzută de la ”Marea Depresiune”. 

Prețul țintă pentru S&P 500 în cazul recesiunii va fi de doar 2.800 de puncte – o prăbușire de 48% față de nivelul de 5.475, care ar trimite indicele la minime nemaivăzute din epoca pandemiei de COVID-19.

Dacă America intră în recesiune, Europa și China o vor urma

Între timp, Banca Mondială a anunțat o scădere a creșterii globale, în special în Europa și China. Stephen Schork, șeful The Schork Group, a avertizat că o creștere a inflației va fi un „punct de cotitură nu doar pentru o recesiune aici, în Statele Unite, ci și în alte părți”.

„Dacă strănutăm, restul lumii răcește. Deci, dacă SUA intră în recesiune, Europa și China cu siguranță vor intra în recesiune”, afirmă Schork.

La rândul lor, economiștii germani o prognozat o recesiune în cea mai mare economie a Europei, dacă livrările de gaze ruseşti ar fi oprite, iar efectele s-ar putea răspândi şi în restul continentului, potrivit CNBC.