Avertismentul unui economist celebru: Pregătiți-vă de o recesiune care ar putea declanșa o criză a burselor, mai gravă decât în 2022

Avertismentul unui economist celebru. Se apropie o recesiune care amenință să distrugă piața acțiunilor, spune cunoscutul economist David Rosenberg. În acest caz, criza burselor din 2022 va părea „floare la ureche”.

Creșterea forței de muncă și cheltuielile alimentate de datorii nu pot susține economia pentru mult timp, spune Rosenberg, citat de Yahoo, Finance.

David Rosenberg
David Rosenberg (SURSA FOTO: X)

Investitorii ar fi prinşi pe picior greşit, aşa cum s-a întâmplat în 2007 şi 2000

Economia se îndreaptă spre o recesiune și ar putea declanșa o criză a bursei de valori care va face ca acea criză din 2022 să pălească, a avertizat David Rosenberg. În opinia sa, materializarea unui astfel de scenariu ar deraia piaţa acţiunilor deoarece investitorii ar fi prinşi pe picior greşit, aşa cum s-a întâmplat în 2007 şi 2000.

„Cred că este prematur să excludem apariţia unei recesiuni, aşa cum fac alţii, doar pentru că acest lucru încă nu s-a întâmplat”, a spus Rosenberg.

„A spune că recesiunea nu va exista, doar pentru că nu a apărut până acum, este ca şi cum eu, din biroul meu din Toronto, aş spune că dacă nu a nins în decembrie, nu va mai fi iarnă. Toată lumea a făcut aşa în 2007”, a subliniat economistul.

„Ceea ce s-a întâmplat în 2022 ar trebui să ne reamintească ce se întâmplă atunci când riscurile recesiunii ajung pe piața de acțiuni, iar în acel an nimeni nu s-a gândit la așa ceva”, a continuat Rosenberg, amintind că indicele S&P 500 scăzuse acum doi ani cu 19% iar Nasdaq Composite cu 33%.

În 2022 a fost „aperitivul”

„Dacă se întâmplă asta, gândiți-vă la ceea ce s-a întâmplat în 2022 ca la un aperitiv”, a adăugat el.

Rosenberg, fost economist-șef la Merrill Lynch, a explicat de ce economia și-a sfidat așteptările unei recesiuni în 2023 și de ce consideră acum că o recesiune prelungită este inevitabilă, pe baza datelor economice recente. Anul trecut, consumatorii și-au epuizat economiile, companiile au refuzat să concedieze angajați după ce s-au confruntat cu lipsa forței de muncă, iar guvernul federal a inundat economia cu bani, a explicat el.

1,8 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă au fost înlocuite cu job-uri cu jumătate de normă

Cu toate acestea, rata de economisire personală a scăzut la 4% anul trecut, deoarece „grupul de consumatori narcisiști YOLO de astăzi” a vânat banii de stimulare, a spus Rosenberg. Soldurile restante ale cărților de credit au crescut cu aproape 10% în 2023, a menționat el.

Între timp, 1,8 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă au fost înlocuite cu job-uri cu jumătate de normă în partea a doua a anului 2023, iar săptămâna medie de lucru s-a scurtat, pe măsură ce angajatorii au redus-o pentru a preveni concedierile, a spus el.

Ce va fi în 2024 cu stimulentele fiscale

„Politica fiscală de anul trecut a adăugat peste patru puncte procentuale la creşterea PIB-ului nominal, care a fost puţin peste 6%, astfel că, două treimi din creşterea anului trecut a venit din «sucul» politicii fiscale, care a fost un antidot uriaş pentru ceea ce făcea Fed”, a spus Rosenberg.

Printre stimulentele fiscale acordate de guvernul american se numără legea CHIPS şi intensificarea eforturilor pentru stimularea creşterii producţiei în SUA. Rosenberg se aşteaptă ca, în acest an, stimulentele fiscale din 2023 să aibă un efect invers, reducând creşterea economică cu 1,2 puncte procentuale, ceea ce va afecta piaţa acţiunilor.