O criză energetică „și mai gravă” ar putea fi declanșată, dacă lumea nu este atentă la politicile climatice, avertizează ministrul de finanțe al Arabiei Saudite, citat de CNBC. Responsabilul saudit spune că a dori să vadă evoluții în noile tehnologii pentru captarea, reutilizarea și reciclarea carbonului, alături de investiții în surse regenerabile de energie, informează CNBC.
„Dacă nu suntem atenți la ceea ce facem pentru a ne atinge obiectivele, s-ar putea să ajungem să avem o criză energetică foarte gravă, precum cea pe care o vedem acum, și chiar și mai gravă în viitor”, a declarat Mohammed al- Jadaan, ministrul de finanțe saudit, subliniind că politicile climatice sunt „foarte importante”.
Avertismentul său vine pe fodul unei creșteri fără precedent a costului gazelor în Europa și în alte părți ale lumii, ca urmare a unui cumul de factori, inclusiv cererea crescută, stocurile epuizate și lipsa energiei eoliene, scrie CNBC.
Ministrul saudit a declarat că vrea să vadă evoluții în noile tehnologii pentru captarea, reutilizarea și reciclarea carbonului, alături de investiții în surse regenerabile de energie. Captarea și stocarea carbonului este o tehnologie care presupune captarea dioxidului de carbon de la o sursă industrială de emisii, transportul, injecția și stocarea lui în mediul geologic de adâncime adecvat. Unii o consideră o modalitate promițătoare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar nu toată lumea este de acord.
Saudiții încearcă să-și diversifice economia departe de dependența de hidrocarburi
Cred că vom fi mult mai în siguranță, atât în ceea ce privește schimbările climatice, cât și securitatea energetică, dacă se va ajunge la un echilibru, a afirmat al-Jadaan.
Arabia Saudită încearcă să-și diversifice economia departe de dependența de hidrocarburi, deși majoritatea veniturilor obținute provin încă din petrol.
Îngrijorări legate de prețul petrolului
Preţurile petrolului au depăşit joi 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse şi al crizei globale de energie, conform Reuters.
Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut la 86,10 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, dar la prânz a scăzut cu 1,04 dolari, ajungând la 84,78 dolari.
Un preț echilibrat al petrolului
Oficialul saudit a spus însă că regatul nu vrea prețuri prea mari sau prea scăzute ale petrolului. „Nu vreau un preț prea mic, care să paralizeze investițiile și să provoace o criză energetică gravă”, a spus el. În opinia sa, „consecințele” politicilor axate pe sursele regenerabile de energie în Europa au contribuit la creșterea prețurilor la gaze.
Un preț „echilibrat” al petrolului este unul bun pentru producători și le permite să continue să investească în aprovizionare, dar nu împiedică redresarea dintr-o „criză devastatoare precum pandemia de Covid-19”, a spus Mohammed al- Jadaan.
Creșterile prețurilor la energie ar putea afecta lanțul de aprovizionare al Chinei
Economistul Stephen Roach a avertizat că aceste creșteri ale prețurilor la energie ar putea afecta lanțul de aprovizionare al Chinei și ar putea duce la stagflație – unde prețurile cresc, dar creșterea economică încetinește – în SUA și nu numai. Roach crede însă că este puțin probabil ca această criză să fie una pe termen lung și ar putea fi rezolvată în unul sau doi ani.