Americanii ar putea plăti cu până la 50% mai mult pentru încălzire în această iarnă
”Dacă factura de încălzire a fost anul trecut de 150 de dolari, anul acesta poate ajunge la 300 de dolari anul acesta. Vestea bună, și este greu să convingi oamenii că aceasta este o veste bună, este aceea că prețul pe care îl plătim pentru gazele naturale este de aproximativ un sfert sau o cincime din prețul pe care l-ați plăti în Asia sau în Regatul Unit și pe continentul european”, a declarat expertul Tom Kloza, Fondatorul OPIS Energy, pentru FoxNews.
Și situația riscă să se înrăutățească. Potrivit expertului, ”dacă vom avea o iarnă mai rece decât în mod normal, ceea ce nu e imposibil, am putea vedea că și prețul la motorină va crește incredibil de mult”.
”O explicație ar fi este că încă suntem în pandemie, dar și pentru că am avut unele evenimente, precum uraganul Ida. De asemenea, oamenii probabil grăbesc puțin tranziția energetică”, spune Kloza.
Cât ar putea cheltui americanii pe încălzirea locuințelor, conform calculelor EIA
Luna trecută, Energy Information Administration (EIA) a publicat un raport în care afirma că gospodăriile din SUA care se bazează pe gaze naturale pentru încălzire ar putea cheltui în medie 746 de dolari pentru a-și încălzi locuințele în această iarnă, adică cu 30% mai mult decât anul trecut. Prețurile cu amănuntul la gaze naturale sunt de așteptat să atingă cele mai înalte niveluri de după iarna 2005-2006.
EIA a calculat că gospodăriile vor cheltui cu 54% mai mult pe gazul propan, cu 43% mai mult pe păcură, cu 30% mai mult pe gazele naturale și cu 6% mai mult pe încălzirea electrică, comparativ cu iarna trecută.
”Cheltuielile prognozate se bazează pe așteptările privind prețurile ridicate ale energiei. Multe dintre ele sunt deja la maxime multianuale, cu un consum puțin mai mare de energie pe gospodărie decât în iarna precedentă, ca efect direct al pandemiei COVID-19”, se arată în raport.
O nouă prognoză privind creșterea prețurilor la gaze va fi publicată de EIA în curând.
Secretarul pentru Energie susține că administrația Biden „speră” ca prețurile la benzină, în unele părți ale țării, să nu ajungă în curând la 4 dolari pe galon, adăugând că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) „controlează agenda”.
Biden este frustrat, dar OPEC controlează agenda
„Orice președinte este frustrat că nu poate controla prețul benzinei, pentru că aceasta este o piață globală. Se poate apela la creșterea ofertei, ceea ce a făcut și Biden, dar OPEC, din păcate, controlează agenda în ceea ce privește prețul petrolului. OPEC este un cartel și controlează peste 50% din furnizarea de benzină”, a adăugat Jennifer Granholm.