Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și un grup de producători de petrol au decis să respecte planul convenit anterior, de a crește producția colectivă cu numai 400.000 de barili în fiecare lună, a declarat un strateg pentru CNBC.
OPEC, alături de aliații lor, inclusiv Rusia, au fost supuși presiunii consumatorilor de top, precum Statele Unite și India, să facă provizii suplimentare, după ce prețurile petrolului au crescut cu 50% în acest an, scrie CNBC.
Cartelul petrolier a ignorat cererile de a pompa mai mult petrol
Cu toate acestea, cartelul petrolier a convenit luni să respecte un plan existent de creștere a producției de petrol cu 400.000 de barili pe zi în noiembrie, ignorînd cererile de a pompa mai mult petrol.
După decizia OPEC, Prețul de referință al petrolului din SUA, WTI, a crescut cu 2,3% până la 77,62 dolari pe baril. Brent, referința internațională, a crescut 2,5%, ajungând la 81,26 dolari, cel mai mare preț din ultimii trei ani.
John Driscoll, strateg șef la JTD Energy Services, a declarat că decizia OPEC a fost o „acțiune foarte prudentă”, luând în considerare criza energetică și posibilele întreruperi ale aprovizionării. ”Ceea ce cred că e mai îngrijorător pentru toată lumea este ce se va întâmpla în timpul iernii. Vom avea un alt îngheț arctic?”, s-a întrebat Driscoll.
El a amintit lipsa de combustibil din Marea Britanie, cu cozi interminabile la benzinării și cu panica generată în rîndul oamenilor.
Petrolul va ajunge la 100 dolari pe baril?
Este posibil ca prețul petrolului să ajungă la 100 de dolari pe baril, dar nu va fi unul durabil, a spus Driscoll.
„Văd asta ca pe un scenariu cu șanse mai mici. Adică, dacă totul nu merge bine, dacă vom avea o iarnă cu temperaturi foarte scăzute, dacă vor exista probleme ale livrării și în lanțurile de aprovizionare. Acesta este un scenariu posibil, dar nu cred că ar durabil”, a spus el.