Europa se pregătește să trăiască cele mai dificile luni din istoria sa recentă
Europa a trecut prin vara tuturor neliniştilor. Pământurile Mediteranei au fost măturate de vânturi de o violență fără precedent, în timp ce incendiile au ajuns în apropierea unor capitale precum Lisabona și au devastat păduri și regiuni agricole. Toate recordurile de temperatură au fost doborâte, obligând populațiile vulnerabile să se închidă în casă zile la rând și să înceapă o nouă izolare, de data aceasta climatică. Povestea despre beluga, animalul marin al lumii polare găsit în derivă pe râul Sena, a devenit povestea fantastică a unei societăți uluite de o vară diferită de toate celelalte.
Efectele încălzirii globale au făcut Europa și mai vulnerabilă faţă de ruptura aranjamentului energetic vechi de aproape un secol al Eurasiei. Căldura a obligat autoritățile franceze să reducă producția reactoarelor nucleare la jumătate. Seceta Dunării și Rinului, cele mai importante râuri pentru comerțul fluvial european, a devenit un obstacol suplimentar în calea creșterii importurilor de cărbune și de motorină de către Germania.
Disperate din cauza perspectivei de pene de curent în industrii și locuințe, autoritățile europene au început să introducă tot felul de măsuri pentru reducerea consumului de energie. Spania, de exemplu, a interzis purtarea cravatei în clădirile publice și a impus limite privind utilizarea aerului condiționat de către comercianți.
Prognoza cu privire la majorarea facturilor de energie nu s-a schimbat cu nimic
Aceste eforturi nu au schimbat cu nimic prognoza referitoare la faptul că facturile de energie electrică vor crește cu până la 50% în următoarele luni. Guvernele europene trebuie să îngroape averi în subvenții și, în mod ironic, să elimine restricțiile de mediu pentru a preveni haosul social. Măsurile precum restricționarea importurilor de soia legate de defrișări, care vizau Brazilia, au fost puse la sertar până la noi ordine.
Panica birocraților este împărtășită de populație. Bloomberg a raportat că pe internet căutările pentru „cuptor cu lemne” au crescut vertiginos în Germania în ultimele săptămâni. Protestul viral al unui producător de înghețată italian față de factura sa de electricitate este departe de a fi anodin. Mici revolte împotriva unei simple taxe pe emisiile de dioxid de carbon au fost cele care care au declanșat „vestele galbene” în Franța.
Dezordinea politică agravează impasul energetic
Guvernul german pare paralizat de prăbușirea modelului său economic bazat pe exporturi în China și importuri de energie din Rusia.
Macron a văzut în ezitările Germaniei o oportunitate pentru ca Franța să devină principalul actor geopolitic al Europei, dar guvernarea sa a fost zguduită de o înfrângere surprinzătoare la alegerile legislative.
A treia forță a blocului de la Brexit, Italia se pregătește pentru o nouă eră de imprevizibilitate și folclor, odată cu iminenta venire la putere a încă unui subgrup al extremei sale drepte. Din toate unghiurile posibile, Europa se pregătește să trăiască cele mai dificile luni din istoria sa recentă, scrie Folha.