Iulie și august vor fi două luni grele din punct de vedere meteorologic
Potrivit lui, luna trecută, au fost două emise două avertizări meteo de tip Coduri Roşii de precipitaţii în mai puţin de o săptămână, fiind o premieră pentru Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Din nefericire, „aproape tot timpul constatăm că avem noi şi noi recorduri, fie că vorbim despre caniculă, fie că vorbim despre secetă, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme”, spune el.
„Colegii de la ANM mi-au comunicat că ne aşteaptă două luni grele din acest punct de vedere, două luni în care distanţa de la secetă până la o eventuală viitură poate fi una foarte scurtă, că vom avea cele două fenomene extreme pe toată perioada verii şi în anumite situaţii şi concomitent.
Am avut în perioada 12-17 iunie, două coduri roşii de precipitaţii, emise în mai puţin de o săptămână. Asta nu s-a întâmplat în istoria ANM. Ceea ce ne îngrijorează este efectul schimbărilor climatice despre care ar trebui să discutăm mai des, iar aceste situaţii ne fac ca pe lângă modalităţile convenţionale de prevenire a dezastrelor care înseamnă investiţii pe cursurile de apă, înseamnă regularizarea albiilor cursurilor de apă, cred că pe lângă aceste lucruri, cred că ar trebui să ne facă să fim mai adaptaţi la astfel de fenomene imediate”, a declarat, miercuri, Mircea Fechet, potrivit Digi24.
Cod Portocaliu de inundații în România! Ce județe sunt vizate?
Declarația sa a fost făcută la scurt timp după ce Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod Portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţele Gorj şi Caraş-Severin şi o atenţionare Cod Galben pentru râuri din judeţele Vâlcea, Olt şi Dolj, valabile până la ora 24:00.
Potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile din bazinul hidrografic Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţele Gorj şi Caraş-Severin.
În plus, sunt posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval Ac.Ioneşti – amonte confluenţă cu râul Olteţ (judeţele Vâlcea şi Olt), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Olteţ (judeţele Dolj şi Olt).