Pregătiți-vă pentru ce e mai rău! Ne va lovi în martie, 2021. Nu vom scăpa

mască

Sursa: INQUAM Photos, Alex Nicodim

Anul 2020 a fost unul dintre cei mai dificili ani, atât din punct de vedere economic, cât și sanitar. Totuși, nici în anul 2021, situația nu va arăta foarte bine. Se pare că ne așteaptă ce e mai rău.

Profesorul de economie Mircea Coșea trage un semnal de alarmă cu privire la economia României în următoarele luni. Într-un interviu acordat pentru DC News acesta a declarat că băncile vor fi mult mai prudente în acordarea creditelor pentru populație din cauza lipsei predictibilității locului de muncă.

Potrivit specialistului, acest lucru va începe să se resimtă din luna martie a acestui an. De asemenea, el a mai precizat că vor apărea creditele neperformante, având în vedere faptul că cei mai mulți români nu vor mai avea cum să își plătească ratele, având în vedere criza economică cauzată de pandemie.

„Din punct de vedere ar împrumuturilor cred că băncile vor fi mai prudente fiindcă situația locurilor de muncă o impune. Rata șomajului este cea care este, iar băncile nu vor să își asume riscuri prea mari. Va apărea prin luna martie 2021 o criză de lichidități pe piață fiindcă lumea a consumat mult acum de sărbători, iar vânzările de electrocasnice nu vor mai fi în top.

De asemenea vor apărea creditele neperformante fiindcă mulți români nu vor mai avea cum să-și plătească ratele”, este de părere economistul.

Băncile au fost flexibile în ultima vreme

De menționat este faptul că, în ultima perioadă, băncile din România, dar și din alte țări au fost destul de flexibile, având în vedere faptul că ele  trăiesc din dobânzile și comisioanele încasate. Cu toate acestea, problema instabilității locurilor de muncă rămâne în vigoare și creează nesiguranță nu numai pentru bănci, cât și pentru clienți care trăiesc zilnic cu sabia deasupra capului și astfel nu riscă să facă planuri de viitor ci doar pe termen scurt.

Totodată, o categorie aparte este cea a clienților care luau credite pentru vacanțe. Se pare că aceștia au dispărut aproape în totalitate din cauza pandemiei,  iar multe țări s-au închis și nu au mai primis turiști. Un exemplu este Austria, care a închis mult căutatele stațiuni pentru schi de teama unor noi cazuri de Covid.

Inquam Photos/Alex Nicodim