Omenirea se îndreaptă spre o recesiune economică în anul 2023, potrivit Centrului pentru Cercetare Economică şi Afaceri (CEBR), a informat Bloomberg, citat de Mediafax.
Este probabil ca economia mondială să se confrunte cu recesiunea
Cercetarea a arătat că lumea se va confrunta cu o recesiune în anul care se apropie. Costurile noi ale împrumuturilor, menite să combată gradul de inflaţie, determină o serie de economii să se contracte.
În clasamentul anual al Ligii Economiei Mondiale, compania britanică de consultanţă a subliniat că economia mondială a depăşit pentru prima dată 100.000 de miliarde de dolari în anul 2022. Însă aceasta va stagna în 2023, pe măsură ce factorii de decizie politică vor continua să acționeze lupta împotriva creşterii preţurilor.
Potrivit directorului şi şefului departamentului de previziuni al CEBR, Kay Daniel Neufeld, „este probabil ca economia mondială să se confrunte cu recesiunea anul viitor, ca urmare a creşterilor ratelor dobânzilor ca răspuns la creşterea inflaţiei„.
FMI a avertizat că peste o treime din economia mondială se va contracta
„Bătălia împotriva inflaţiei nu este încă câştigată. Ne aşteptăm ca bancherii centrali să rămână pe poziţii în 2023, în ciuda costurilor economice. Costul reducerii inflaţiei la niveluri mai confortabile este o perspectivă de creştere mai slabă pentru o serie de ani de acum încolo.”, se mai precizează în raportul CEBR.
Concluziile cercetării sunt mai sumbre decât previziunile prezentate recente de către Fondului Monetar Internaţional (FMI). Instituția a avertizat în octombrie 2022 că peste o treime din economia mondială se va contracta şi, în același timp, există o şansă de 25% ca PIB-ul mondial să crească cu mai puţin de 2% în 2023, ceea ce defineşte ca fiind o recesiune la nivel global, a mai relatat sura citată.
Perspectivele macroeconomice obligă băncile din România să-și ajusteze strategia
După aproape un deceniu de creștere foarte puternică a PIB-ului, România se pregătește pentru o încetinire economică bruscă. Se preconizează că inflația se va menține ridicată pe tot parcursul anului 2023, iar reducerea deficitului comercial, aflat la cel mai înalt nivel din toate timpurile, va rămâne o provocare, având în vedere contextul macroeconomic și alegerile din 2024.
Potrivit raportului Comisiei Europene din 11 noiembrie 2022, România va închide anul 2022 cu o creștere de 5,8% a PIB-ului, semn al unei redresări economice post-pandemie, bazată în principal pe consumul intern. Pe de altă parte, însă, creșterea estimată a PIB-ului pentru 2023 este de sub 2%, cu perspective mai degrabă negative, în condițiile în care România a întârziat conceperea și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce duce la o scădere a investițiilor viitoare, se precizează într-un comunicat de presă emis, luni, 28 noiembrie, de către compania Deloitte România.
Potrivit Comisiei Europene, este de așteptat ca România să nu beneficieze de sprijin semnificativ extern. Se preconizează că inflația se va menține ridicată pe tot parcursul anului 2023, iar reducerea deficitului comercial, aflat la cel mai înalt nivel din toate timpurile, va rămâne o provocare, având în vedere contextul macroeconomic și alegerile din 2024.