Un nou val al pandemiei, alimentat acum de patru subvariante Omicron, continuă să crească infectările în toată America.
Există temeri că valul actual s-ar putea să nu se potolească o lungă perioadă de timp, mai ales după ce noile subvariante Omicron, BA.4 și BA.5, ar putea să-și depășească predecesorii în ceea ce privește răspândirea. Experții susțin că, dacă creșterile anterioare de cazuri la nivel național s-au dezvoltat ca valuri unice, noul val ar putea să se umfle și să ”iasă din matcă, potrivit NY Magazine.
Subvarianta BA.2.12.1, care a depășit BA.2 ca tulpină dominantă luna trecută, reprezintă deja aproximativ 62% din cazuri la nivel național, conform CDC. Subvariantele BA.4 și BA.5 pot fi chiar mai transmisibile decât BA.2.12.1 și sunt mai bine ”echipate” pentru a se sustrage imunității induse de infecția anterioară sau de vaccinare. CDC estimează acum că BA.4 și BA.5 reprezintă 13% din cazurile din SUA, în creștere față de acum o lună.
BA.4 și BA.5 vor deveni dominante la nivel global
Deocamdată, nu se poate spune dacă subvariantele BA.4 și BA.5 vor depăși BA.2.12.1 în SUA, dar unii experți anticipează, pe baza unor studii preliminare, că vor deveni dominante la nivel global.
Cercetări recente de laborator efectuate la Universitatea Columbia au descoperit că o combinație unică de mutații a BA.4 și BA.5 oferă un avantaj de peste 4,2 ori mai mare, față de subvarianta BA.2, în a se sustrage anticorpilor. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că anticorpii persoanelor vaccinate și infectate au oferit mai puțină protecție împotriva BA.4 și BA.5. Acest lucru sugerează că subvariantele Omicron, BA.4 și BA.5, vor provoca mai multe infecții și reinfecții, inclusiv în rândul persoanelor care au prins tulpina Omicron în timpul iernii.
În cazul persoanelor nevaccinate, a fost constatată o scădere de aproape opt ori a producţiei de anticorpi în cazul expunerii la BA.4 şi BA.5 comparativ cu subvarianta BA.1.
Vestea bună: nu provoacă forme severe ale bolii
Există și o veste bună privind subvariantele Omicron: deocamdată nu există dovezi că acestea pot provoca forme mai severe ale bolii decât varianta Omicron. Spitalizările din SUA au înregistrat o tendință de creștere de la mijlocul lunii aprilie, inclusiv o creștere cu 16% la nivel național, în ultimele două săptămâni.
Oamenii de știință au atribuit acest lucru nivelurilor foarte mari de imunitate în rândul populației. Cu alte cuvinte, în timp ce imunitatea conferită de infecția anterioară sau de vaccinare ar putea să nu protejeze prea mult împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5, poate oferi totuși protecție împotriva formelor severe ale bolii, în special în rândul persoanelor care au imunitate hibridă, atât de la vaccinare, cât și de la infecția anterioară.
Majoritatea fac forme ușoare, dar nu toată lumea e norocoasă
Subvariantele Omicron au cam aceleași simptome ca și variantele anterioare de coronavirus, cum ar fi febra și oboseala, dar unele simptome distinctive ale COVID-19, inclusiv tusea și pierderea gustului sau a mirosului, devin mai puțin frecvente, spun experții în sănătate. „Simptomele (pot) varia de la o variantă la alta”, a spus medicul Stephen Sax. „Dar aceste generalizări nu sunt suficiente pentru a face o diferență atât de mare din punct de vedere clinic.”