Va fi următorul Lehman Brothers global
Cu bursele în scădere și creșterea inflației, 2022 nu a fost un an ușor pentru pensionari sau pentru cei aflați în pragul pensionării. Conform lui Robert Kiyosaki, acest segment demografic din SUA s-ar putea confrunta cu o altă criză. El a comparat sistemul american de pensii cu o bulă, care e pe cale să explodeze, numindu-l „următorul Lehman Brothers global”.
Lehman Brothers avea active totale de 691 de miliarde de dolari când s-a prăbușit, în septembrie 2008, marcând cel mai mare faliment corporativ din istoria SUA. În prezent, planurile de pensii de stat și locale din SUA se confruntă cu un deficit estimat de 1,4 trilioane de dolari.
Persoanele care economisesc bani falși vor fi cei mai mari perdanți
Robert Kiyosaki spune ce ar trebui să facă investitorii în fața unei viitoare crize a sistemului de pensii, subliniind că Fed trebuie să-și schimbe politica monetară. „Oamenii care dețin aur, argint și Bitcoin se vor îmbogăți doar atunci când Rezerva Federală, Trezoreria, Wall Street vor face stânga-împrejur și vor tipări trilioane de dolari falși”, spune Kiyosaki. „Persoanele care economisesc bani falși vor fi cei mai mari perdanți”, susține investitorul.
Avertisment cu privire la colapsul economic
Kiyosaki avertizează și asupra unui colaps catastrofal al pieței, dând vina pe Rezerva Federală pentru modul în care a gestionat inflația. În aprilie, el aprecia că, dacă inflația nu este ținută sub control, ar putea distruge aproximativ 50% din populația Statelor Unite. În opinia sa, criptomonedele și metalele prețioase ar putea oferi un refugiu sigur. În ciuda manevrelor pieței crypto, agravate de colapsul platformei FTX, Kiyosaki a declarat că, încă, are motive de optimism în ceea ce privește Bitcoin.
Potrivit lui Kiyosaki, ”Bitcoin nu este același lucru cu Sam Bankman-Fried. FTX este problema”. El a explicat că, în ciuda crizei sectorului crypto, falimentul FTX nu influențează viitorul monedelor digitale. Robert Kiyosaki s-a dovedit, în repetate rânduri, un susținător al Bitcoin, deși a încercat să-și tempereze optimismul privind piața criptografică. Când criptomoneda a atins prețul record de peste 64.000 de dolari, spunea că se aștepta la o corecție bruscă, menționând suma de 24.000 de dolari ca posibilitate. Apoi a vorbit de 28.000 de dolari, spunând că va cumpăra mai mult la acel preț.
Factori care pot duce la scufundarea economiei
Kiyosaki a mai spus că economia globală se poate scufunda din cauza problemelor lanțului de aprovizionare, a inflației galopante și a instabilității politice, evidențiind războiul comercial dintre Statele Unite și China ca o potențială amenințare, scrie Yahoo News.