Avertismentul unui economist celebru. Există șanse destul de mari ca economia SUA să se îndrepte către recesiune, avertizează economistul Paul Krugman, câștigător al Premiului Nobel.
Într-un editorial publicat de New York Times, Krugman spune că este timpul să se renunțe la obsesia privind inflația, și să începem să ne facem griji cu privire la posibilitatea unei recesiuni, deoarece puterea economiei începe să se erodeze sub presiunea ratelor ridicate ale dobânzilor”.
„Răspunsul, aș spune, este că, după câteva luni confuze de la începutul acestui an, narațiunea de anul trecut – „dezinflație imaculată”, inflația scăzând treptat la o rată acceptabilă – este din nou în actualitate. Marea întrebare acum este dacă, după ce am descoperit că nu avem nevoie de o recesiune, tot vom avea parte de una”, subliniază economistul, potrivit The Globe and Mail.
Potrivit lui Krugman, există multe măsurători ale inflației. Aceste măsuri tind să spună aceeași poveste atunci când lucrurile sunt fie foarte proaste, fie foarte bune.
Cheltuielile de consum personal „bazate pe piață”
Când inflația era foarte mare, în anii 1970, toată lumea era de acord că aceasta era foarte mare. În perioada lungă de stabilitate relativă, de la mijlocul anilor 1980, până la criza financiară din 2008 și din nou pentru cea mai mare parte a anilor 2010, toate măsurile au indicat că inflația a fost destul de scăzută. În era agitată post-COVID, lucrurile au fost mai încurcate.
Acestea fiind spuse, explică economistul, există un motiv destul de bun pentru a ne concentra asupra măsurilor luate de Rezerva Federală, care are mulți ani de experiență în încercarea de a lua decizii de politică legate de inflație.
Mai întâi, este o măsură pe care Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a citat-o : cheltuielile de consum personal „bazate pe piață”. Pentru a analiza puțin, „nucleul” înseamnă că se exclud prețurile volatile la alimente și energie; „bazat pe piață” înseamnă că exclude articolele care nu se tranzacționează efectiv pe piețe.
Ratele lunare de inflație măsurate sunt foarte instabile și e greu de știut dacă o fluctuație mare reprezintă o schimbare reală sau doar un zgomot statistic.
O creștere a prețurilor la începutul anului 2024 a creat incertitudine: inflația a revenit sau companiile și-au resetat prețurile la începutul anului, un fenomen pe care datele „ajustate sezonier” ar trebui să îl corecteze, dar s-ar putea să nu facă acest lucru în mod adecvat. Ei bine, spune economistul, scăderea inflației a conturat ideea că aceasta a fost o problemă statistică. Într-adevăr, rata anuală a inflației și-a continuat scăderea constantă.
Inflația – atât lunară, cât și anuală – este mai mult sau mai puțin la rata țintă dorită de Fed de 2%
Măsurile oficiale privind costurilor locuințelor sunt un indicator întârziat, reflectând o creștere a chiriilor, care s-a încheiat cu mai bine de un an în urmă. Prin această măsură, inflația – atât lunară, cât și anuală – este deja mai mult sau mai puțin la rata țintă dorită de Fed de 2%.
Având în vedere caracterul încordat al cifrelor oficiale ale inflației, pare util să vedem dovezile neclare: ceea ce spun companiile, explică Krugman.
Fed sondează în mod regulat companiile din întreaga țară, publicând rezultatele în Beige Book.
Cea mai recentă ediție Beige Book spune că „prețurile au crescut într-un ritm modest în perioada de raportare”. Cum se compară acest lucru cu ceea ce a spus raportul din ajunul pandemiei de COVID-19, când toată lumea a considerat inflația sub control? Limbajul din ediția din ianuarie 2020 a fost aproape identic: „Prețurile au continuat să crească într-un ritm modest în perioada de raportare”.
În general, se pare că inflația de bază este probabil între 2% și 3%, iar cifrele fierbinți de la începutul acestui an au fost o alarmă falsă. Este posibil să fi adus sau nu inflația înapoi la ținta tradițională (dar arbitrară), dar inflația chiar nu ar trebui să fie o preocupare majoră în acest moment.
Îngrijorare legată de încetinirea economică și riscul unei recesiuni
În schimb, economistul spune că este puțin îngrijorat de o încetinire economică. Nu există nimic acolo care să indice o „recesiune iminentă”, dar există semne prevestitoare.
Cheltuielile de consum, ajustate pentru inflație, au scăzut ușor în aprilie. Un raport despre producție a sugerat dezvoltarea slăbiciunii. Nu vorbim de semnale de alarmă, dar echilibrul riscurilor s-a schimbat în mod clar, subliniază el.
În consecință, subliniază economistul, este timpul să se renunțe la obsesia privind inflația, și să începem să ne îngrijorăm cu privire la posibilitatea unei recesiuni, deoarece puterea economiei începe să se erodeze sub presiunea ratelor ridicate ale dobânzilor.
Cred că Fed ar trebui să înceapă să reducă ratele, și cât mai curând, conchide Krugman.