Daniel Rothman, geofizician la MIT, crede că ne paște un nou eveniment de extincție în masă. El compară fenomenul cu criza financiară din 2008, potrivit Futurism.
Într-un interviu recent pentru Times of Israel, Daniel Rothman a declarat că perturbările omului în ciclul carbonului vor duce, în cele din urmă, la calamități.
„De fiecare dată când a avut loc un eveniment major în istoria umanității, a existat și o perturbare majoră a mediului”, a declarat Rothman. „Aceste lucruri tind să vină împreună”, adaugă el.
Există o cantitate enormă de carbon care poate fi injectată în atmosferă și în oceane
Rothman a ajuns la aceste concluzii observând evenimentele de extincție în masă din trecut, în timpul cărora a existat o rată crescută a schimbării ciclului carbonului. Pe scurt, spune el, există o cantitate enormă de carbon care poate fi injectată în atmosferă și în oceane într-un interval de timp geologic, înainte de a ajunge la un punct de cotitură care poate determina extincția.
Rothman a concluzionat că, pe o scară de aproximativ 10.000 de ani, ceea ce contează este viteza cu care carbonul este eliberat în atmosferă. Dar pe o scară scurtă de timp , un secol sau două, ceea ce contează este cantitatea mare de carbon ajunsă în cer.
Până la 500 de gigatone de carbon pot ajunge în oceane
De exemplu, conform calculelor sale, pragul de carbon din ocean este de aproximativ 300 de gigatone, ceea ce este oarecum dezarmant, deoarece oamenii urmează să adauge până la 500 de gigatone de carbon în oceane până în 2100. În opinia sa, conform calculelor pe care le-a făcut, asta ar trimite Pământul direct pe calea către extincția în masă.
Apocalipsa poate fi oprită
Din fericire, susține el, nu ar trebui să ne pierdem speranța. Liderii globali au început să să ia mai în serios decât oricând problema schimbărilor climatice. Eforturile internaționale, precum recenta Conferință ONU privind schimbările climatice, reprezintă un pas mare în direcția cea bună. Dar, spune el, au existat și câțiva pași rudimentari și către geoinginerie.
Daniel Rothman compară extincțiile în masă cu criza financiară din 2008. „Poți da vina pe creditele ipotecare, dar a fost vorba de un întreg set de lucruri. Odată ce apare o provocare, totul o ia razna și practic se ajunge la instabilitate și apoi la o recesiune, care este o schimbare catastrofală”, a spus el, precizând că același lucru se poate întâmpla și în cazul extincției în masă.
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a calculat cu exactitate perioada primei extincţii în masa de pe Terra, care a avut loc acum mai bine de 400 de milioane de ani şi a durat 200.000 de ani.