Pregătiți-vă pentru ce e mai rău! Va fi o catastrofă. Nici România nu va scăpa

Șefa Organizației Mondiale a Comerțului a prezis un drum „accidentat și anevoios” la deschiderea reuniunii sale la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani și jumătate, duminică, cu probleme precum pregătirea pentru pandemii, insecuritatea alimentară și pescuitul excesiv al mărilor lumii pe ordinea de zi.

Într-un moment în care unii pun sub semnul întrebării relevanța OMC, directorul general Ngozi Okonjo-Iweala speră ca reuniunea la care participă peste 120 de miniștri din cele 164 de țări membre ale grupului să aducă progrese în ceea ce privește reducerea inegalităților și asigurarea unui comerț echitabil și liber.

Okonjo-Iweala a recunoscut că organismul comercial cu sediul la Geneva are nevoie de reformă, dar a declarat că este optimistă cu prudență că s-ar putea ajunge la un acord cu privire la cel puțin una dintre principalele ambiții ale reuniunii, cum ar fi pescuitul sau vaccinurile COVID.

„Drumul va fi accidentat și stâncos. Este posibil să existe câteva mine pe drum”, a declarat Okonjo-Iweala. „Va trebui să navigăm printre aceste mine și să vedem cum putem ateriza cu succes unul sau două rezultate.”

În discursul său de deschidere, aceasta a declarat că de-a lungul anilor a apărut un „deficit de încredere” în urma eșecului negocierilor cunoscute sub numele de Runda Doha, în urmă cu mai bine de un deceniu.

„Negativismul este agravat de susținerea negativă a unor grupuri de reflecție și a unor grupuri ale societății civile aici, la Geneva și în alte părți, care cred că OMC nu funcționează pentru oameni”, a spus ea. „Acest lucru nu este, desigur, adevărat, deși nu am reușit să demonstrăm în mod clar acest lucru.”

Lumea se confruntă cu o serie de crize

Ea a citat o serie de crize cu care se confruntă lumea, cum ar fi pandemia COVID-19, crizele de mediu, cum ar fi seceta, inundațiile și valurile de căldură, precum și presiunile inflaționiste care au fost agravate de penuria de alimente și de costurile mai mari ale combustibililor legate de războiul Rusiei în Ucraina. Ea a remarcat că prețurile mai mari „îi afectează cel mai mult pe oamenii săraci”.

„În contextul în care istoria se profilează asupra noastră, în condițiile în care sistemul multilateral pare fragil, este momentul să investim în el, nu să ne retragem din el”, a declarat Okonjo-Iweala. „Este momentul să adunăm voința politică atât de necesară pentru a arăta că OMC poate fi parte a soluției la multiplele crize, la bunurile comune globale cu care ne confruntăm.”

Șeful OMC a insistat asupra faptului că tranzacțiile au scos 1 miliard de oameni din sărăcie, dar țările mai sărace – și oamenii săraci din cele mai bogate – sunt adesea lăsate în urmă.

Porturile blocate din Ucraina au împiedicat exporturile de până la 25 de milioane de tone de cereale din această țară, care este un important grânar al Europei.

Miniștrii prezenți la reuniune vor analiza dacă să ridice sau să ușureze restricțiile la exportul de alimente pentru a ajuta țările care se confruntă cu o penurie de grâu, îngrășăminte și alte produse din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, ei vor decide dacă vor crește sprijinul pentru Programul alimentar mondial al ONU pentru a ajuta țările nevoiașe din întreaga lume.

„Îi îndemn cu tărie pe membrii OMC care dispun de capacități să se angajeze la MC12 să scutească donațiile lor către Programul Alimentar Mondial de orice restricții la export”, a declarat Katherine Tai, reprezentantul comercial al SUA, referindu-se la cea de-a 12-a conferință ministerială din cadrul OMC.

Prețuri cu peste 100% mai mari

Liderul OMC a mai precizat că în prețurile la îngrășăminte au crescut cu 128% în țările cu venituri mici și medii față de cum erau în urmă cu un an. De asemenea, aceasta a mai precizat  că 35 de țări africane importă produse alimentare din regiunea Mării Negre, în timp ce alte 23 importă îngrășăminte.

”Economia de pretutindeni este sub presiune inflaţionistă. Preţurile mai mari la alimente şi energie i-au afectat cel mai tare pe cei săraci.

Ţările cu venituri mici se vor confrunta cu o situaţie catastrofală dacă nu se iau măsuri la nivel internaţional şi naţional.

Membrii OMC pot contribui la rezolvarea acestei probleme permiţând circulaţia liberă a importurilor de alimente şi produse agricole, în special pentru obiective umanitare”, a mai spus aceasta, potrivit The Financial Times.