Pregătiți-vă pentru ce e mai rau! Vine marea criza economică. S-a anunțat acum

Sursă: Dreamstime

Perspectivele economice sunt întotdeauna supuse unui risc considerabil. Dar, de puține ori, economia globală a fost supusă la așa de multe riscuri majore de scădere, ca în prezent. Materializarea unora dintre aceste riscuri ar putea face ca anul 2022 să fie la fel de dificil pentru factorii de decizie economică din SUA și la nivel mondial, cum a fost 2009, după falimentul Lehman Brothers.

O analiză publicată de Desmond Lachman pe site-ul The Hill. În condițiile în care inflația din SUA se află acum la un nivel maxim al ultimilor 31 de ani și se dovedește a fi mult mai puțin tranzitorie decât a sperat Rezerva Federală, un risc major pentru redresarea economică globală ar fi ca Fed să fie nevoită în curând să tragă frânele politicii monetare, pentru a menține inflația sub control.

Creșterea așteptărilor inflaționiste sporește această posibilitate, ceea ce face ca politica Fed privind rata dobânzii să fie din ce în ce mai negativă, în termeni ajustați la inflație. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care economia SUA a primit cel mai mare stimulent bugetar pe timp de pace din istoria sa.

De asemenea, presiunile salariale cresc, prețurile locuințelor sunt în creștere și ele, prețurile internaționale la energie și alimente sunt în creștere și este posibil ca episoadele mai puternice ale pandemiei, din afara SUA, să împiedice refacerea lanțurilor globale de aprovizionare, grav perturbate.

Pericolul creșterii dobânzilor este că ar putea duce la o bulă colosală în preţurile tuturor activelor și creditelor din întreaga lume, cauzate de achiziționarea masivă de obligațiuni de la banca centrală.

Bulele au devenit mari și omniprezente. Luați în considerare că evaluările acțiunilor din SUA sunt acum la niveluri foarte ridicate, așa cum se întâmplă doar o dată în o sută de ani. În plus, prețurile caselor din SUA cresc și cu 20% pe an și sunt acum mai mari decât erau în 2006, înainte de izbucnirea bulei imobiliare din SUA.

Riscurile economiei globale

Un alt risc major pentru perspectivele economice globale este probabilitatea unei încetiniri economice, în stil japonez, în China, a doua cea mai mare economie din lume. Acest risc a apărut în momentul izbucnirii bulei imobiliare și de credit din China, evidențiat de dificultățile financiare acute ale Evergrande, compania chineză de dezvoltare imobiliară, extrem de îndatorată.

Explozia acelei bule de pe piața imobiliară și a creditelor ar putea duce la un deceniu economic pierdut de China. Și asta pentru că aceste bule sunt mai mari decât cele experimentate în Japonia, în anii 1980, sau în Statele Unite, în perioada premergătoare crizei pieței imobiliare din 2008.

Deși economia chineză nu are legături financiare directe cu sistemul financiar mondial, o încetinire semnificativă a creșterii economice chineze ar avea efecte de propagare majore asupra economiei globale. De exemplu, Germania, Australia și partenerii economici asiatici ai Chinei nu ar mai putea conta pe o economie chineză în expansiune rapidă pentru exporturile lor.

În 2008, factorii de decizie economică din SUA și cei de la nivel mondial au fost prinși pe picior greșit de Marea Recesiune. Factorii politici economici ai lumii nu au astăzi nicio scuză pentru a fi din nou prinși pe picior greșit, de o nouă recesiune economică mondială în 2022, având în vedere toate semnalele de avertizare.