Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard și șeful Centrului pentru dinamica bolilor transmisibile a dezvăluit în cadrul unui interviu susținut de The Harvard Gazette ce curs va lua epidemia cu noul coronavirus. Având în vedere că deja virusul mortal a făcut prăpăd la nivel mondial, îmbolnăvind zeci de mii de oameni, și cauzând peste 1.000 de decese, profesorul susține că epidemia nu se va opri aici.
Potrivit profesorului, se pare că este doar o chestiune de timp până când virusul va lua cu asalt întreaga planetă. De asemenea, ar putea fi și cea mai gravă epidemie de gripă a epocii moderne.
Iată ce a declarat profesorul în interviu:
GAZETTE: Am vorbit despre focarul de coronavirus din Wuhan în urmă cu aproximativ o săptămână și jumătate. Ce știm acum că nu știam atunci?
LIPSITCH: Știm că răspândirea este chiar mai mare decât a fost atunci. Atunci era probabil să se răspândească mai mult, dar încă mai exista speranță de îndiguire. Cred că acum este în mai multe țări, este clar că, probabil, există multe cazuri în țări pe care încă nu le-am găsit. Aceasta este într-adevăr o problemă globală care nu va dispărea într-o săptămână sau două.
GAZETTE: Ați spus că creșterea rapidă a cazurilor s-a datorat în mare parte cazurilor existente care nu au fost diagnosticate și nu a unor noi infecții. Acesta este în continuare părerea dvs. sau o parte din creșterea zilnică a cazurilor este datorată noilor mutații?
LIPSITCH: În mod clar, se datorează parțial unei noi transmisii. Se pare că rata de creștere a cazurilor noi din China a încetinit în raport cu creșterea exponențială pe care am văzut-o înainte. Unii oameni speră că acest lucru se datorează succesului măsurilor de control și nu incapacității de a identifica mai multe cazuri. Cred că este posibil, deoarece măsurile de control au fost destul de dure în unele locuri. Deci, acum se pune întrebarea dacă aceste măsuri de control funcționează sau dacă în mare parte observăm o saturație în capacitatea lor de a testa mii de cazuri.
GAZETTE: Când vorbim despre măsuri de control, cred că cea mai evidentă pentru persoanele care urmează acest lucru sunt carantinele. Există și alte lucruri care sunt importante?
LIPSITCH: Pentru izolarea zonei Wuhan, „cordonul sanitar” este probabil o expresie mai corectă, deoarece restricțiile de mișcare se aplică tuturor, nu numai persoanelor expuse. Nu sunt exact în carantină. Apoi, există carantina persoanelor bolnave și care pot avea sau nu coronavirusul, împreună cu izolarea persoanelor care au coronavirus. Toate acestea pot fi de ajutor. Ne-am exprimat anumite îngrijorări bazate pe știrile conform cărora modul în care realizează carantina și izolarea cazurilor ar putea fi dăunătoare în China, dar este foarte greu să obținem un răspuns clar despre ceea ce se face exact.
Rapoartele inițiale au spus că luau persoane cărora li s-au confirmat cazuri de coronavirus și le-au pus la un loc cu persoane care nu au fost confirmate cu coronavirus, dar care aveau febră sau simptome respiratorii. Dacă acest lucru este adevărat, asta ar putea răspândi virusul în continuare. De atunci, am auzit de mai multe ori că nu este adevărat.
GAZETTE: S-a arătat că virusul este fie mai ușor de transmis sau mai mortal decât se credea anterior? Sau această evoluție crescândă a cazurilor, a mortașității este în conformitate cu ceea gândeați de la bun început?
LIPSITCH: Faptul că ușor de transmis este încă neconfirmată. În ceea ce privește așa-numitul „R-nought” sau câte cazuri secundare infectează un singur caz, evaluarea experților devine mai apropiată de un nivel de transmisibilitate, probabil mai mic decât SARS, care a fost de aproximativ 3 ori mai mare decât gripa pandemică. Dar ceea ce face ca acesta să fie probabil mai greu de controlat decât SARS este că poate fi posibil să se transmită înainte de a fi identificat ca bolnav sau înainte de a fi foarte bolnav – deci este greu să blochezi transmisia doar prin izolarea cazurilor confirmate.