Directorul executiv al agenției alimentare a ONU trage un semnal de alarmă în Europa asupra unei crize alimentare de amploare. El spune că este nevoie urgentă de fonduri, altfel Europa va suporta în mare parte consecințele acestei crize.
Războiul Rusiei din Ucraina a provocat o undă de șoc pe piețele internaționale de alimente, agravând problema deja gravă a foametei la nivel mondial prin perturbarea aprovizionării și creșterea prețurilor. Potrivit lui David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, acest lucru riscă să arunce în haos politic cele mai sărace și mai afectate de foamete regiuni ale planetei și să creeze o criză de migrație fără precedent.
Europa va suporta consecințele
Șeful agenției alimentare a ONU a avertizat că Europa trebuie să doneze urgent mai multe fonduri, altfel va suporta cea mai mare parte a consecințelor, transmite Politico.
„Ne lipsesc miliarde de dolari”, a spus el. „Dacă nu reușim să oferim anul acesta câteva miliarde de dolari în plus, înseamnă că vom avea foamete, destabilizare și migrație în masă”.
Intervenția lui Beasley vine în contextul în care guvernele UE elaborează planuri pentru a aborda criza alimentară rezultată în urma războiului, o propunere fiind așteptată încă de miercuri.
Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari producători și exportatori de cereale din lume. Întreruperea cauzată de război are un impact direct asupra țărilor din Orientul Mijlociu și Africa care se bazează pe aceste livrări.
Beasley: Pregătiți-vă pentru iadul pe pământ
Jumătate din importurile de grâu ale Africii provin din Ucraina și Rusia, care este, de asemenea, un important exportator de îngrășăminte. În ceea ce privește Ucraina, exporturile sale s-au oprit, iar capacitatea sa de a continua să cultive alimente în acest an atârnă de un fir de ață. Punctul critic va veni în toamnă, a spus Beasley, când se va simți probabil întregul impact al perturbărilor cauzate de război.
„Dacă credeți că acum avem un iad pe pământ, pregătiți-vă”, a avertizat Beasley. „Dacă neglijăm nordul Africii, nordul Africii va ajunge în Europa. Dacă neglijăm Orientul Mijlociu, (acesta) vine spre Europa”.
Condițiile economice cu care se confruntă aceste părți ale lumii sunt acum mai rele decât erau în perioada premergătoare Primăverii Arabe, a spus el. Și nu doar populațiile din țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord vor resimți această presiune.
Occidentul nu va fi scutit de tulburări
Beasley se află într-o misiune urgentă de strângere de fonduri la Bruxelles, unde a purtat marți discuții cu doi comisari europeni. În cazul în care criza alimentară scapă de sub control și lumea se va confrunta cu un deficit critic de aprovizionare, Occidentul bogat nu va fi scutit de tulburări politice.
„Ce credeți că se va întâmpla la Paris, la Chicago și la Bruxelles când nu va fi suficientă hrană?”, a spus el, vorbind în împrejurimile somptuoase ale Muzeului Regal de Arte Frumoase din Belgia, unde UE a organizat o conferință umanitară majoră săptămâna aceasta. „Este ușor să stai pe cai mari în turnul tău de fildeș atunci când nu tu ești cel care moare de foame”.