Ratele la creditele ipotecare din SUA au înregistrat cea mai mare creştere din ultimele trei decenii, pe măsură ce inflaţia şi dobânzile au crescut, ameninţând să lase în aer unii cumpărători, potrivit Yahoo.mail.
Cea mai gravă situație în care se află piața imobiliară, după 2008
Creşterea recentă a ratelor ipotecare i-au făcut pe potențialii cumpărători de locuinţe să se gândească de două ori înainte de a achiziționa o casă.
Așa că unii creditori ipotecari (instituţii financiare nebancare, subcapitalizate și care se confruntă cu majorarea ratelor la credite) au deschis procedura de faliment și au concediat sute de angajați în anumite cazuri, în ceea ce este descris ca fiind cea mai gravă situație în care se află piața imobiliară, de la izbucnirea bulei imobiliare, în 2008.
Unii creditori ipotecari și-au redus deja activitatea sau s-au închis definitiv
Unii creditori ipotecari și-au redus deja activitatea sau s-au închis definitiv. Este cazul First Guaranty Mortgage, o companie deținută de gigantul Pacific Investment Management. După ce anul acesta a acordat tot mai puține împrumuturi, First Guaranty a depus cererea de faliment, în iunie, concediind 471 dintre cei peste 600 de angajați.
First Guaranty a arătat că, din momentul în care dobânzile fixe pentru credite au îneput să crească, volumul împrumuturilor a scăzut, iar compania a rămas datoare creditorilor cu suma de 473 de milioane de dolari. Singura speranță este în Federal Reserve, care poate permite nu doar salvarea pieţei imobiliare, ci a întregii economii americane şi globale.
Un alt creditor ipotecar s-a închis definitiv
O altă firmă de de credite ipotecare, Sprout Mortgage, s-a închis pur și simplu la începutul verii.
Dobânzile fixe pentru creditele de 30 de ani au crescut cu 2,6 puncte procentuale în săptămâna încheiată la 26 iunie 2022, faţă de începutul anului, până la 5,81%, un maxim al ultimilor 14 ani. În aceeaşi perioadă, dobânzile fixe pentru creditele de 15 ani au crescut cu 2,5 puncte procentuale, până la 4,92%.
Care este diferența față de 2008
Susan Wachter, profesor de finanțe la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania, a declarat că există „unele asemănări dar și diferențe majore” între ceea ce s-a întâmplat acum 15 ani și ceea ce se întâmplă astăzi, referindu-se la declinul masiv al cererii pentru creditele ipotecare.
Ce urmează
Dacă atunci împrumuturile ipotecare au devenit insolvabile, acum nu mai este vorba de „practici de creditare riscante”, ci de o scădere a cererii, în special pentru creditele ipotecare refinanțate, deoarece debitorii nu mai au niciun stimulent să refinanțeze atunci când ratele se dublează în loc să scadă din cauza majorării ratelor de către Fed.
”Ratele mai mari sunt rezultatul unei schimbări a aşteptărilor privind inflaţia şi cursul politicii monetare”, spune Sam Khater, economistul şef al Freddie Mac. ”Ratele ipotecare mai mari vor duce la o temperare a ritmului trepidant al activităţii imobiliare, pe care l-am cunoscut la ieşirea din pandemie, ceea ce va duce, în final, la o piaţă imobiliară mai echilibrată”, crede el.