Inflația este un dezechilibru major prezent în economia oricărei țări, reprezentat de o creștere generalizată a prețurilor și de scăderea simultană a puterii de cumpărare a monedei naționale. Există un motiv simplu pentru care inflația crește : dacă oferta de bani crește în timp ce cererea de bunuri și servicii rămâne constantă, valoarea banilor va scădea, ceea ce înseamnă că prețul tuturor celorlalte va crește. Din cauza pandemiei, oferta a crescut peste măsură. Specialiștii spun că în curând ne vom confrunta cu o criză asemănătoare celei din anii '70.
Există un motiv simplu pentru care inflația crește : dacă oferta de bani crește în timp ce cererea de bunuri și servicii rămâne constantă, valoarea banilor va scădea, ceea ce înseamnă că prețul tuturor celorlalte va crește.
Din cauză că Guvernul federal emite controale de stimulare și bonusuri de șomaj, în timp ce Rezerva Federală cumpără trilioane de titluri de stat pentru a împiedica creșterea ratelor dobânzilor, oferta de bani a crescut de când pandemia a lovit acum 17 luni.
Inflația tinde să fie ca o profeție plină de sine. Dacă oamenii se așteaptă să crească inflația, vor cumpăra bunuri acum, mai degrabă decât să aștepte să creească prețurile, scrie John Steele Gordon pentru NY Post.
Prețul benzinei a crescut de la 1,87 de dolari la peste 3 dolari în SUA
Consumatorii văd ce se întâmplă. Benzina era de 1,87 dolari când președintele Trump a părăsit funcția. Acum este peste 3 dolari . Cheresteaua a înregistrat o creștere importantă a prețurilor în ultimele luni. La fel și mâncarea, în general, și carnea de vită, în special.
Inflația tinde să genereze inflație, din nou, din cauza psihologiei umane. Odată ce așteptările inflaționiste se impun, sunt greu de oprit. În ultima inflație mare, în anii 1970, a fost nevoie de o recesiune foarte abruptă, cea mai gravă de la Marea Depresiune, pentru a o pune sub control.
Așa cum v-ați putea aștepta, cei mai săraci și cei de clasă medie suferă cel mai mult din cauza inflației. Bogații, cu active abundente, cum ar fi proprietăți imobiliare și acțiuni, se pot proteja. Totuși, în timpul unei crize de inflație, prețurile cresc întotdeauna mai repede decât salariile, în timp ce asistența publică de diferite tipuri, cum ar fi bunurile sociale și alimentare, tind să rămână și mai mult în urmă.
Repetarea anilor ’70 ar fi un dezastru economic pentru țara în ansamblu și, în special, pentru cetățenii ei mai puțin norocoși.