O lume întreagă așteaptă cu sufletul la gură momentul încheierii pandemiei. Există însă semnale privind prelungirea acestei pandemii, în ciuda campaniilor de vaccinare.
SUA fac încă progrese extraordinare în ceea ce privește vaccinarea. Dar variantele virusului provoacă noi focare, infectând în special copii. Specialiștii se tem că orice slăbire a ritmului imunizărilor poate duce la prelungirea pandemiei, potrivit Axios.
În SUA, în Michigan, varianta britanică a virusului a provocat o nouă creștere a cazurilor, iar guvernatorul Gretchen Whitmer s-a opus reinstiturii măsurilor de blocare pe care le-a adoptat anterior în pandemie.
Varianta britanică începe să infecteze mai mulți copii, chiar dacă școlile sunt pe drumul spre redeschidere, făcând din pandemie „un joc complet nou”, după cum spunea Michael Osterholm, epidemiolog al Universității din Minnesota.
Noi cercetări confirmă faptul că vaccinurile existente nu funcționează la fel de bine împotriva variantei sud-africane.
Iar fără mai multe vaccinuri, viitorul SUA privind prelungirea pandemiei este unul sumbru, pe care mulți experți îl consideră destul de probabil.
Cu cât se poate răspândi mai mult un virus, cu atât are mai multe oportunități de mutații. Dacă statele nu vaccinează un procent suficient de mult din populație, virusul va fi lăsat să se răspândească și să sufere mutații, care vor reprezenta noi amenințări.
De aceea, dacă virusul nu poate fi controloat suficient de bine, în anii care urmează am putea asista la apariția de noi variante – dintre care unele ar putea fi mai letale și chiar mai rezistente la vaccinuri.
Acest lucru s-ar traduce într-un risc continuu de îmbolnăvire sau potențiale decese pentru persoanele nevaccinate și în noi competiții pentru reformularea vaccinurilor, pe măsură ce apar noi variante.
Concluzia: acest viitor întunecat poate fi prevenit. Cea mai bună cale rămîne așadar imunizarea. Cu cât mai mulți oameni se vaccinează acum, cu atât COVID-19 nu ne va mai putea domina viața de-acum înainte.