Stella Kyriakides, Comisarul european pentru Sănătate şi Securitate Alimentară, a acordat un interviu pentru Adevărul în care a vorbit despre restricţii împotriva COVID, despre obligativitatea vaccinării sau necesitatea celei de-a treia doze de vaccin.

Comisarul se află vineri, 16 iulie, în România, unde se întâlneşte cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, pentru a discuta despre mersul campaniei de vaccinare din ţara noastră, dar va merge şi în vizită la centrul de imunizare din Petreşti.

„Problema dozelor trei este în primul rând o chestiune ştiinţifică, mai degrabă decât politică”

„Înainte de a vorbi despre o a treia doză, este crucial ca mult mai multe persoane să primească prima şi a doua doză cât mai repede posibil. În timp ce vorbesc, 50% dintre adulţii din UE sunt complet vaccinaţi şi protejaţi împotriva virusului şi a variantei Delta care se răspândeşte în întreaga Uniune Europeană.

Principalul meu mesaj către autorităţile şi cetăţenii români la vizita mea de astăzi la Bucureşti – vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă! Sunt aici pentru a înţelege provocările pe care trebuie să le infruntaţi şi să va susţin în orice mod posibil. Acesta este cel mai sigur mod de a ne proteja împotriva pandemiei, în special în faţa variantelor cu răspândire rapidă.

Dincolo de această urgenţă imediată, problema dozelor trei sau a „rapelurilor” este în primul rând o chestiune ştiinţifică, mai degrabă decât politică. Ceea ce este esenţial este să ne asigurăm că suntem pregătiţi să le implementăm, dacă este necesar. Analizăm această problemă foarte atent cu ECDC şi EMA. Ambele agenţii monitorizează toate dovezile disponibile din studiile clinice şi datele colectate din campaniile de vaccinare în curs ale statelor membre şi mă aştept să se ofere îndrumări mai definitive în viitorul apropiat”, a declarat Stella Kyriakides, potrivit adevarul.ro.

Vaccinare obligatorie? „Fiecare stat membru va trebui să găsească răspunsul cel mai potrivit”

„Problema vaccinării obligatorii a fost întotdeauna una sensibilă în multe state membre. Politicile de vaccinare sunt în mâinile statelor membre. În cele din urmă, problema obligării sau nu a vaccinării este o întrebare la care fiecare stat membru va trebui să găsească răspunsul cel mai potrivit.

Prin fiecare dintre strategiile lor de vaccinare, ei au stabilit cel mai eficient mod de a asigura o acoperire cât mai largă şi o rată a vaccinării cât mai mare posibil, acordând în acelaşi timp prioritate celor mai vulnerabile grupuri. Ştiinţa ne spune clar că vaccinarea oferă cea mai bună protecţie împotriva virusului şi a variantelor sale, inclusiv varianta Delta.

Este un fapt demonstrat că, dacă lucrezi în sectorul sănătăţii şi eşti nevaccinat, te expui atât pe tine, cât şi pe cei vulnerabili şi bolnavi la riscuri serioase. Toţi avem responsabilitatea de a ne proteja reciproc, iar chemarea mea către oameni este să avem încredere în ştiinţă şi să ne vaccinăm. Cred că trebuie să conştientizăm mai mult, să luptăm împotriva dezinformării şi să aducem cetăţenii spre un efort global”, a mai indicat Comisarul european pentru Sănătate şi Securitate Alimentară.

Când scăpăm de restricţii şi de măştile de protecţie?

„Am văzut o accelerare majoră a vaccinării în ultimele săptămâni. 66% din toţi adulţii din UE au primit o primă doză, iar 50% sunt complet vaccinaţi. În ciuda problemelor iniţiale, ne-am atins obiectivul de a livra suficiente doze pentru a vaccina 70% din populaţia adultă în luna următoare.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre vară, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a străpunge tavanul de sticlă al ezitării vaccinului şi să continuăm să ne consolidăm încrederea în vaccinare. Vaccinurile trebuie să câştige cursa împotriva noilor variante ale coronavirusului. Şi trebuie să fim, de asemenea, realişti cu privire la faptul că virusul se răspândeşte în continuare şi nu toată lumea este imunizată.

Trebuie să redeschidem treptat şi cu precauţie şi trebuie să continuăm să respectăm măsurile de sănătate publică pentru încă ceva timp. Acum nu este momentul să ne aruncăm măştile, dezinfectantul pentru mâini sau să nu mai păstrăm distanţa. Şi când vom scăpa de restricţii depinde, într-adevăr, de vaccinare”, a precizat Stella Kyriakides.

Sursa foto: Pexels.com