Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană anunță că masca de protecție ar putea redeveni necesară, subliniind că pandemia de coronavirus nu a dispărut complet. Pe lângă masca de protecție, CE a venit cu mai multe recomandări.
Masca de protecție ar putea redeveni necesară. Comisia Europeană a venit cu mai multe recomandări: Pandemia este încă foarte prezentă
Comisia Europeană propune măsuri concrete pentru a evita o creștere bruscă a numărului de cazuri COVID-19 în acest sezon de toamnă și iarnă. Comisia îndeamnă statele membre să pună în aplicare strategiile și structurile necesare, inclusiv în ceea ce privește vaccinarea și supravegherea COVID-19, pentru a răspunde în mod rapid și susținut la viitoarele epidemii.
Scopul principal al acțiunilor propuse de Comisie este de a crește gradul de utilizare a vaccinurilor, inclusiv a vaccinurilor adaptate și a celor noi, și de a se asigura că toți cetățenii sunt bine protejați.
„Ultimii doi ani au pregătit UE pentru a se confrunta cu un alt val COVID-19 în această toamnă și iarnă. Acțiunile noastre de acum vor determina în mare măsură viitorul pandemiei și nivelul de imunitate care poate fi acumulat în rândul populației. Statele membre ar trebui să continue să coordoneze eforturile de pregătire în întreaga UE, înaintea următorului val și a continuării implementării programelor de vaccinare. Dacă se iau măsuri acum, se va limita presiunea asupra sistemelor de sănătate, perturbările din economie și provocările pentru societate”, spune vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.
„Pandemia este încă foarte prezentă. Trebuie să acționăm acum, împreună, într-o manieră coordonată și susținută, pentru a ajuta la evitarea unui nou val de cazuri grave de COVID-19. Pentru a face acest lucru, este esențial ca toate statele membre să dispună de strategii solide de vaccinare pentru a se pregăti pentru toamnă și iarnă, inclusiv pentru introducerea vaccinurilor de rapel adaptate, recent autorizate. Lacunele în materie de vaccinare trebuie să fie eliminate cu prioritate maximă. Este, de asemenea, esențial să se instituie sisteme de supraveghere rezistente pentru a monitoriza evoluția virusului, să se pună în aplicare strategii pentru reintroducerea unor măsuri eficiente de sănătate publică, dacă este necesar, și să se consolideze capacitatea sistemelor de asistență medicală. Ca să o spunem clar, trebuie să fim pregătiți să facem față unui nou sezon provocator”, spune și Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Principalele acțiuni privind vaccinarea COVID-19
În special, Comisia încurajează statele membre să:
- Îmbunătățească gradul de absorbție a vaccinului în cadrul vaccinării primare și a primei doze de rapel în rândul persoanelor eligibile. Acest lucru este deosebit de important pentru grupurile de populație care prezintă un risc mai mare de rezultate grave și pentru țările cu rate de vaccinare mai scăzute.
- Acorde prioritate administrării unei doze suplimentare de rapel pentru anumite grupuri de populație, în special pentru persoanele în vârstă de 60 de ani și peste și pentru alte persoane eligibile de orice vârstă care prezintă risc de boală severă.
- Combine COVID-19 și campaniile de vaccinare antigripală. Să însoțească vaccinarea de o comunicare clară și actualizată periodic, bazată pe evoluțiile epidemiologice, pe cunoștințele comportamentale și pe percepția publicului.
- Asigurare unei comunicări clare către cetățeni cu privire la beneficiile vaccinării.
La 1 septembrie, pe baza recomandării Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia a autorizat în UE vaccinurile omicron adaptate de la BioNTech Pfizer și Moderna. Alte măsuri care ar trebui luate în vederea disponibilității vaccinurilor COVID-19 noi și adaptate includ:
- Elaborarea de strategii naționale de vaccinare care să clarifice ce vaccinuri, inclusiv vaccinurile noi și cele adaptate, ar trebui administrate la ce grupuri de populație, având în vedere, de asemenea, posibila apariție a unor noi variante, pe baza orientărilor care urmează să fie publicate în curând de către Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
- Asigurarea unei capacități logistice suficiente pentru a administra vaccinurile de îndată ce sunt livrate vaccinurile noi și adaptate.
Alte acțiuni în afara vaccinării
Supravegherea virusurilor respiratorii, cum ar fi gripa, COVID-19 și altele, este esențială pentru a înțelege mai bine modul în care virusul se răspândește și evoluează.
În funcție de situațiile epidemiologice, intervențiile non-farmaceutice, de exemplu măștile de protecție sau limitarea dimensiunii adunărilor, pentru a limita răspândirea virusului rămân o parte esențială a setului de instrumente ale statelor membre. Este important ca toate statele membre să fie pregătite să reintroducă măsuri de sănătate publică bazate pe praguri clare. Orice măsuri puse în aplicare în școli ar trebui să fie adaptate la mediul educațional și la grupul de vârstă și ar trebui menținute la un nivel minim pentru a preveni orice perturbare a educației.
Comunicarea subliniază, de asemenea, importanța unor sisteme și capacități de asistență medicală puternice în toate statele membre. Trebuie îmbunătățită pregătirea sistemelor de sănătate pentru focarele de boli infecțioase și pentru alte tipuri de șocuri. De asemenea, ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a sprijini sănătatea mentală bună a lucrătorilor din domeniul sănătății și a întregii populații.
Statele membre sunt, de asemenea, încurajate să își unească forțele pentru a aduna dovezi actualizate cu privire la afecțiunile post-COVID și pentru a îmbunătăți formarea forței de muncă din domeniul sănătății, astfel încât afecțiunile de lungă durată să poată fi mai bine recunoscute, în special în asistența medicală primară.
În plus, eforturile continue de facilitare a liberei circulații în UE în timpul pandemiei COVID-19 rămân cruciale, atât pentru persoane, cât și pentru mărfuri. În contextul călătoriilor din țările terțe, Comisia intenționează să propună în scurt timp o revizuire a recomandării relevante a Consiliului, pentru a ține seama de schimbarea situației epidemiologice, de creșterea vaccinării în întreaga lume și de evoluția cerințelor de intrare în statele membre.
În cele din urmă, pentru a pune capăt pandemiei, este esențial să sprijinim eforturile de combatere a COVID-19 la nivel mondial. UE va continua să colaboreze cu partenerii internaționali pentru a asigura dezvoltarea rapidă, extinderea și distribuirea echitabilă a vaccinurilor la nivel mondial, se arată pe site-ul oficial al Comisiei Europene.