Amenințarea pandemică este tot mai mare. Sute de mii de oameni ar putea fi infectați anual de animale care poartă coronavirusuri legate de cel care provoacă COVID-19 în China și Asia de Sud-Est. Este conluzia dramatică a unui studiu care subliniază amenințarea pandemică, potrivit Fortune.
În medie, 400.000 de astfel de infecții apar în fiecare an, cele mai multe nerecunoscute deoarece se manifestă prin simptome ușoare sau nu se transmit ușor între oameni, au declarat cercetătorii de la EcoHealth Alliance și Duke-NUS Medical School din Singapore. Totuși, fiecare mutație a virusului reprezintă o oportunitate de adaptare virală care ar putea duce la un focar asemănător COVID.
Întrebarea unde și cum a apărut virusul care provoacă COVID rămîne controversată. S-a vorbit de o scăpare din laboratorul chinez din Wuhan, care studiază agenții patogeni. Noua cercetare, susținută de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, aduce dovezi că liliecii sunt principalele animale-gazdă pentru viruși ca SARS-CoV-2 și că persoanele care trăiesc în apropierea lor sunt vulnerabile, potrivit Fortune.
Unul din aceste cazuri ar putea duce în cele din urmă la un focar
„Este, probabil, prima încercare de a estima cât de des oamenii sunt infectați cu coronavirusuri de la lilieci”, explică Edward Holmes, biolog evoluționist la Universitatea din Sydney.
”Oamenii sunt expuși continuu la coronavirusuri de la lilieci. Având în vedere circumstanțele, unul din aceste cazuri ar putea duce în cele din urmă la un focar de boală”, adaugă el.
Există 24 de specii de lilieci care pot fi infectate de coronavirusuri
Aproximativ 24 de specii de lilieci care pot fi infectate de coronavirusuri locuiesc într-o zonă a Asiei, in sudul Chinei și părți din Myanmar, Laos, Vietnam și Indonezia. Cei de la Alianța EcoHealth din New York au folosit modelarea distribuției de lilieci și date epidemiologice pentru a estima riscul expunerii la coronavirusuri asociate cu SARS și rata infecțiilor nedeclarate de la om la liliac în China, Asia de Sud și Asia de Sud-Est.
„Dacă putem opri acest lucru la nivelul infecțiilor individuale, avem șanse mult mai mari de a opri următoarea pandemie„, spune Edward Holmes.
Nurcile, zibetele și porcii spinoși
”Riscul expunerii la virusuri animale, în natură, poate fi mult, mult mai mare decât orice posibilă expunere într-un laborator”, consideră Holmes. Și nu e vorba doar lilieci. Riscul de expunere este chiar mai mare dacă luați în considerare toate speciile de animale intermediare posibile.
Acestea includ nurcile, zibetele, porcii spinoși și alte mamifere comercializate pentru hrană și blană în Asia, potrivit cercetării.
Aproximativ 478 de milioane de oameni trăiesc într-o zonă locuită de lilieci purtători de coronavirus, acoperind cea mai mare parte a unor țări ca Laos, Cambodgia, Thailanda, Vietnam, Nepal, Bhutan, Malaezia peninsulară.
Sursă foto: Dreamstime