Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj trage un semnal de alarmă în acest context.
Mai exact, acesta este de părere că pe români îi așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții din cauza pandemiei COVID. Declarațiile acestuia vin în contextul în care el a analizat rata estimată a transmiterii COVID 19 și a constatat că, doar în luna septembrie, România se află pe primul loc la acest capitol înaintea Statelor Unite, Canada, dar și a țărilor din UE.
Potrivit datelor prezentate de acesta, doar în prima parte a lunii septembrie, numărul mediu de infectări cu noul coronavirus cauzat de o persoană din România era în jur de 1,5, potrivit unei estimări a unor specialiști străini.
„R = numărul mediu de infectări cauzat de o persoană. Dacă R>1 infecția se împrăștie în populație, dacă R<1 infecția este sub control”, a explicat specialistul român.
România a pierdut vara 2021
În acest context, Răzvan Chercheș are doar previziuni sumbre. El susține că situația se va înrăutăți în România, iar populația țării trebuie să se pregătească de restricți masive. Totodată, el a mai precizat că indiferent de rata crescută de vaccinare, situația va fi aceași.
„Din nefericire, ne așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții, pregătiți-vă! Nu va ajuta deloc faptul că țările cu rată mare de vaccinare vor avea o viață normală – ne va arăta doar cum am pierdut vara 2021”, a precizat Răzvan Cherecheș.
Amintim faptul că, potrivit datelor publicate joi de Grupul de Comunicare Strategică, peste 4.400 de noi cazuri de COVID au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în România.
În ceea ce privește numărul deceselor, până joi, 35.286 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Totodată, în intervalul 15.09.2021 (10:00) – 16.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 71 de decese (35 bărbați și 36 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Alba, Bihor, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.
GCS mai preciza că dintre cele 71 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 la categoria de vârstă 60-69 ani, 20 la categoria de vârstă 70-79 ani și 17 la categoria de vârstă peste 80 ani. De asemenea, 66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.